TÉMA

Krajský úřad Ústeckého kraje

Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů

Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.
10. 8. 2023|

Inspekce řeší údajně nelegální kácení buků v Krušných horách

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se začala zabývat údajně nelegálním kácením vzácných buků v Krušných horách na Mostecku. Toho se měl na jižních svazích dopustit soukromý majitel, a to v době, kdy společnost ještě neměla od krajského úřadu povolení. Kraj nakonec žádost firmy zamítl, to už ale na místě byla většina stromů pokácená.
19. 4. 2023|

I letos pomohou vesnickým obchodům dotace. Některé přesto chtějí skončit

Kraje rozdělí dotace z programu Obchůdek prodejnám v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Peníze mohou provozovatelé využít na mzdy prodavačů, nájem za objekt, poplatky za energie nebo platební terminál. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí.
3. 1. 2023|

Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.
18. 12. 2022|

Úřad nechtěl registrovaným partnerům povolit zdvojené příjmení, soud nakonec rozhodl v jejich prospěch

Tomáš a Ondřej před téměř dvěma lety uzavřeli registrované partnerství. Stejně dlouhou dobu usilovali o to, aby oba mohli mít zdvojené příjmení – svoje i svého partnera. Případ partnerů z Ústeckého kraje nakonec řešil krajský soud. Zastal se jich a mohou se tak jmenovat stejně.
23. 10. 2022|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

MfD: Policie navrhla obžalovat exstarostu Varnsdorfu Horáčka kvůli radarům

Policie ukončila vyšetřování pronájmu radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu na Děčínsku a navrhla obžalovat čtyři lidi a jednu firmu. Mezi nimi i bývalého starostu Stanislava Horáčka, který byl několik týdnů ve vazbě, a někdejšího místostarostu Josefa Hambálka. V sobotu to napsal deník Mladá fronta Dnes.
12. 12. 2020|