TÉMA

Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky

Prezident tenisového svazu Kaderka jde do vazby. Soud do ní poslal i spoluobviněného Flégla

Prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku poslal soud do vazby. Skončil v ní i další tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Oba jsou mezi obviněnými v kauze údajného zneužití státních dotací na podporu sportu. Soud u obou mužů rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Kaderka podle státního zástupce Ondřeje Trčky vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Vinu popírá i Flégl, s advokátem si však ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:33|

Za korupci v dopravním podniku uložil soud bývalému libereckému zastupiteli Šulcovi podmínku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (tehdy ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit sto tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 14:48|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Policie obvinila šest lidí a tři firmy z dotačního podvodu za 30 milionů na opravy domů

Královéhradečtí kriminalisté obvinili šest lidí a tři firmy z podvodu při získávání dotací od státu a z evropských fondů na rekonstrukce bytových domů v Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Způsobená škoda podle detektivů činí téměř 30 milionů korun, uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.
9. 11. 2023|

Zeman na závěr mandátu omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Infomoval o tom mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Prvotní informaci o milosti zveřejnil na webu Hradu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, firmu ale nejmenoval.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:22|

Stíhaný šéf Správy úložišť radioaktivních odpadů je ve vazbě. Řízením organizace pověřil Síkela svého náměstka

Policie v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) obvinila i ředitele této státní organizace Jana Prachaře, soud ho vzal do vazby, uvedly ve středu Seznam Zprávy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) to nepřímo potvrdil, když na Twitteru napsal, že u Prachaře „nastaly pracovní překážky pro výkon jeho funkce“. Řízením SÚRAO proto dočasně pověřil svého náměstka pro jadernou energetiku Tomáše Ehlera.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 18:19|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|

Tři odsouzení v kauze Kuks podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Tři muži odsouzení za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci barokního areálu Kuks nesouhlasí s trestem. Petr Semeniuk, Zdeněk Fučík i Dalibor Dubový proto podali dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první. Podle předsedkyně odvolacího senátu pražského vrchního soudu Jany Kantorové vznikla škoda přesahující 267 milionů korun.
23. 9. 2021|

Ve vedlejší větvi brněnské kauzy Stoka se přiznala zhruba polovina obviněných, řekl státní zástupce

Ve vedlejší větvi případu údajné korupce na radnici městské části Brno-střed, takzvané kauzy Stoka, se k úplatkům doznala asi polovina z obviněných 26 lidí a jedné firmy. Informoval o tom dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Tato vedlejší větev kauzy se týká údajných úplatků na správě nemovitostí městské části, k soudu se ale zatím nedostala.
23. 12. 2020|

MfD: Policie navrhla obžalovat exstarostu Varnsdorfu Horáčka kvůli radarům

Policie ukončila vyšetřování pronájmu radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu na Děčínsku a navrhla obžalovat čtyři lidi a jednu firmu. Mezi nimi i bývalého starostu Stanislava Horáčka, který byl několik týdnů ve vazbě, a někdejšího místostarostu Josefa Hambálka. V sobotu to napsal deník Mladá fronta Dnes.
12. 12. 2020|