TÉMA

EuroCity

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Na severu Německa nejezdily dálkové vlaky, železniční dopravu zastavila sabotáž na kabelech

Technickou závadu, která ráno zastavila vlaky na severu Německa, způsobila sabotáž na kabelech. Uvedla to státní železniční společnost Deutsche Bahn (DB). Zatím není jasné, kdo za incident může. Mluvčí dopravce agentuře DPA řekla, že vyšetřování se ujaly příslušné bezpečnostní orgány.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 15:26|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|

30 let zpět: Novinky na železnici

Na Šumavě byl znovu otevřen železniční přechod Železná Ruda – Beyerisch Eisenstein, zrušený v roce 1953 po vzniku železné opony. Zároveň se tuzemské železnice v červnu 1991 staly součástí evropské sítě vlaků Eurocity.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
2. 6. 2021|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|

Provoz na trati mezi Brnem a Břeclaví zastavilo stržené vedení. Vlaky na Slovensko měly několikahodinové zpoždění

Kvůli stržené troleji u Hrušovan u Brna nejezdily od devíti hodin ráno vlaky mezi Brnem a Břeclaví. Spoje na hlavní trase směrem na Slovensko a Rakousko pět hodin stály a vlaky nabíraly mnohahodinová zpoždění. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Provoz na trati se během dne podařilo obnovit.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 19:39|