TÉMA

Rychlík

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

Kvůli poruše trakčního vedení mezi Chomutovem a Mostem jezdí vlaky jen po jedné koleji

Porucha trakčního vedení zastavila v pátek ráno provoz vlaků mezi Chomutovem a Mostem. Omezení se dotklo spěšných vlaků, rychlíků i osobních vlaků. Mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Friebová řekla, že vlak najel do prověšeného trakčního vedení, které způsobilo zřejmě prasknutí izolátoru. V tuto chvíli už vlaky jezdí po jedné koleji, kdy se podaří zprovoznit také druhou, zatím není jasné. Podle Českých drah (ČD) nahrazují odřeknuté spoje autobusy. Porucha trakčního vedení na pražském hlavním nádraží také v pátek komplikovala provoz na trati z Prahy na Beroun a Benešov.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 20:23|

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní od čtvrtka pojedou vlaky po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železniční tratě mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude od čtvrtka obnoven. Pracovníci Správy železnic od úterý odstraňovali utržené části skalního převisu nad tratí, problematické místo zabezpečili zábranou, informoval ve středu Jan Nevola ze Správy železnic.
6. 7. 2022|

Rychlík u Karlštejna najel do spadlé skály a vykolejil. Provoz na trati stojí, omezení vydrží do pátku

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku narazil ve čtvrtek ráno rychlík do spadlé skály. Lokomotiva a první vagon vykolejily, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Mluvčí záchranky Monika Nováková uvedla, že se lehce zranilo pět lidí. Provoz na trati mezi Berounem a Prahou je přerušený, Správa železnic předpokládá, že se jej podaří obnovit až v pátek. Část vlaků jezdí po souběžné trati přes Rudnou u Prahy, jiné jsou zrušeny nebo nahrazeny autobusem.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 22:09|

U Horažďovic vyjely proti sobě dva rychlíky. Incident vyšetřuje Drážní inspekce

V neděli večer jely u Horažďovic proti sobě dva rychlíky. Poté, co strojvůdce spoje z Plzně do Českých Budějovic projel návěstidlo na červenou, a vjel tak do cesty rychlíku, který do Plzně mířil z Brna. Nakonec se nikomu nic nestalo, neboť duchapřítomný zaměstnanec Správy železnic okamžitě použil tlačítko „generální stop“, které oba vlaky na dálku zastavilo více než 600 metrů od sebe. Událost vyšetřuje Drážní inspekce.
13. 9. 2021|

V Žatci projel vlak návěst stůj. Nikomu se nic nestalo a soupravy jezdí bez omezení

V Žatci na Lounsku projel ve čtvrtek ráno rychlík jedoucí z Mostu do Plzně návěst stůj. Událost se obešla bez zranění, trať byla v době šetření incidentu neprůjezdná, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Vlaky nyní po trati jezdí bez omezení. Na incident upozornil server Zdopravy.cz. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že škody na drážních vozidlech byly odhadnuty na 20 tisíc korun.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 10:45|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|