TÉMA

Smart technologie

Potřebujeme tablety, ne umělou inteligenci, reagují školy na výtky ministerstva

Některé základní školy a gymnázia podle ministerstva školství nesprávně využívají peníze na nákup pokročilých digitálních pomůcek. Mezi ty patří třeba virtuální realita, 3D tiskárny nebo umělá inteligence. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce ale školám schází běžná výpočetní technika, jako jsou tablety nebo notebooky. Na nákup „high-tech“ pomůcek loni ministerstvo mezi školy rozdělilo 716 milionů korun. Při nesprávném využití jim přitom hrozí, že budou muset část peněz vrátit.
30. 9. 2023|

Polovina chytrých semaforů v Praze dává autobusům zelenou. Doprava je rychlejší a plynulejší

Na polovině křižovatek v Praze semafory upřednostňují veřejnou dopravu, aby autobusy dostaly zelenou co nejdříve. Pomáhá to plynulosti dopravy a menšímu zpoždění. Denní linky autobusů v Praze denně dohromady projedou víc než přes pět set semaforů.
11. 8. 2022|

Hradecké křižovatky budou „smart“. Začal se budovat inteligentní dopravní systém

V Hradci Králové v pátek prvními výkopovými pracemi začala stavba inteligentního dopravního systému (IDS), který by měl zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Práce začaly na světelné křižovatce v Kuklenách, v následujících dnech budou stavbaři pokračovat na dalších křižovatkách. Celková hodnota stavby IDS činí 229 milionů korun bez DPH, spuštěn by měl být za dva roky.
2. 7. 2021|

Vědci v Ostravě pracují na automatickém systému pro jízdu v kolonách, pomáhá jim Škodovka

Na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě (VŠB-TUO) testují ovládání auta bez řidiče. Odborníci z Fakulty elektrotechniky a informatiky se společností Škoda Auto spolupracují na vývoji projektu pro automatickou jízdu v konvoji Follow the vehicle. Testování chytrého systému pro osobní vozidla bude probíhat minimálně ještě celý příští rok.
10. 12. 2020|