TÉMA

Jan Petržílek

Petržílek dostal odškodné 930 tisíc za stíhání v kauze Béma a Janouška. U soudu chce ještě 2,6 milionu

Bývalý zpravodajec Jan Petržílek získal téměř 930 tisíc korun za stíhání v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS). Za nemajetkovou újmu, ušlou mzdu, náklady na obhajobu či pobyt ve vazbě mu je vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. ČT to potvrdil Petržílkův advokát Václav Němec s tím, že žádají dalších 2,6 milionu. Na ministerstvo proto podali žalobu. Petržílek čelil obžalobě s bývalým předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou, soudy je však osvobodily.
26. 4. 2023|

Soud definitivně osvobodil exministra Bártu v kauze úniku odposlechů Béma a Janouška

Odvolací soud potvrdil osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Bezpečnostní informační služby Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů. V nich hovořili tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem. Verdikt je pravomocný.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:58|

Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné

V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|

Státní zástupce se odvolal proti osvobození Bárty s Petržílkem v kauze zveřejnění odposlechů

Kauza údajného vynesení odposlechů Bezpečnostní informační služby (BIS) dál pokračuje. Státní zástupce podal odvolání proti osvobození někdejšího předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého zpravodajce Jana Petržílka. ČT to potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Žalobce pro Bártu a Petržílka požadoval podmíněné tresty za ohrožení utajované informace, soud je však v listopadu osvobodil. Případ teď projedná Vrchní soud v Praze.
17. 12. 2021|

Za zveřejnění odposlechů „Mazánka s Kolibříkem“ nemohou Bárta s Petržílkem. Soud je osvobodil

Soud osvobodil někdejšího předsedu Věcí veřejných (VV) Víta Bártu i bývalého zpravodajce Jana Petržílka. Neprokázalo se, že vynesli odposlechy Bezpečnostní informační služby (BIS), v nichž se lobbista Roman Janoušek a tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce žádá pro oba muže podmíněné tresty za ohrožení utajované informace a ponechal si lhůtu pro případné podání odvolání.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:30|

Odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou zfalšované, vzkázal Bém soudu

Někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) vzkázal soudu, že v médiích zveřejněné odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou falzifikát a vznikly s cílem ho poškodit. Bém měl v pátek svědčit v kauze vynesení těchto odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS), omluvil se ale kvůli zahraničnímu pracovnímu jednání. Obžalobě čelí bývalý zpravodajec Jan Petržílek a někdejší vrcholný politik Věcí veřejných Vít Bárta.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 12:06|

Bývalý zpravodajec BIS u soudu odmítl, že by předal exministru Bártovi odposlechy Béma a Janouška

Že by vynesl odposlechy rozhovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, odmítl u soudu bývalý příslušník BIS Jan Petržílek. Obvinění označil za absurdní. Spolu s ním je obžalován bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Uniklé odposlechy,  které pořídila BIS a v nichž se Bém s Janouškem vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, naznačují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:18|

Vrchní soud obnovil stíhání Bárty s Petržílkem za únik odposlechů

Vrchní soud v Praze obnovil trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého detektiva Jana Petržílka v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Vrchní soud tak zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského prosince, který stíhání obou mužů zastavil. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Městský soud musí obžalobu znovu projednat.
23. 4. 2021|

Žalobce se brání proti zastavení stíhání Bárty s Petržílkem. Proti rozhodnutí soudu podal stížnost

Státní zástupce Michal Muravský nesouhlasí s rozhodnutím Městského soudu v Praze zastavit trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a exdetektiva Jana Petržílka. Proti rozhodnutí soudu podal stížnost, kterou posoudí Vrchní soud v Praze. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Mětského soudu v Praze Markéta Puci. Bárta a Petržílek stojí před soudem v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) a lobbisty Romana Janouška.
15. 12. 2020|

Soud zastavil stíhání bývalého ministra Bárty a policisty Petržílka

Městský soud v Praze v neveřejném jednání zastavil podle informací České televize stíhání bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka a exministra dopravy Víta Bárty (dříve VV) v kauze úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška. Podle soudu nebylo prokázáno, že skutek spáchali obvinění.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 16:49|