TÉMA

Pracovní povinnost

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

Vláda vyhlásila nouzový stav, omezila hromadné akce či otevírací dobu restaurací

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření by bez nouzového stavu ale nebylo možné vyhlásit. Vláda upravila otevírací dobu restaurací či barů či kapacitu kulturních nebo sportovních událostí.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:31|

Vláda na 60 procent požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Vondráček v Otázkách Václava Moravce

Chaotický postup vlády srazil důvěru české veřejnosti na historické minimum. Podrývají ji navíc žádosti o odvolání ministrů z úst prezidenta Miloše Zemana. Na to však v současné situaci není prostor, shodli se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vývoj nákazy covidu-19 se v Česku zlepšuje jen málo, vláda proto nejspíš opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Parlament přitom musí vyřešit i to, podle jakých pravidel se bude volit v podzimních sněmovních volbách.
14. 3. 2021|

Kraje uvažují o zapojení ambulantních specialistů do přetížených nemocnic

Středočeský kraj povolá do nemocnic ambulantní specialisty, aby pomohli s péčí o pacienty s covidem-19. Oznámila to hejtmanka Petra Pecková (STAN). Osm středočeských nemocnic vyhlásilo stav hromadného postižení osob, což značí, že kvůli nedostatku personálu výrazně omezují péči. Pro celé území ale tento stav kraj vyhlašovat nebude. Pravomoc povolat do nemocnic zdravotnický personál například z ordinací ambulantních specialistů dala ve středu krajům vláda. Možnost nyní zvažuje i Pardubický kraj.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 19:30|

Většině mediků skončila pracovní povinnost. Skloubit ji se školou pro ně bylo náročné

Pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních čtvrtkem většině mediků skončila. Kvůli epidemii platila od půlky října. Vláda ji uložila studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách a pátého ročníku zubního lékařství nebo farmacie. Zkušenost byla cenná a nezapomenutelná, občas ale bohužel šla na úkor studijních povinností, hodnotil ve středečních Událostech, komentářích medik Lukáš Vaněk.
10. 12. 2020|