TÉMA

Tomáš Rak

Bývalý manažer Čapího hnízda koncern Agrofert nevydíral, policie odložila podnět soudce Šotta

Policisté odložili podnět soudce Jana Šotta na trestní stíhání bývalého manažera Čapího hnízda Tomáše Raka. Ten se podle Šotta mohl dopustit vydírání, když neúspěšně požadoval peníze po Agrofertu a poté změnil svou výpověď v kauze. Podle policie ale nezákonně nejednal. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Kriminalisté v minulosti prověřovali Raka i kvůli podezření na křivou výpověď, nezjistili ale, která z jeho výpovědi je nepravdivá.
18. 8. 2023|

O případném odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo budou rozhodovat Šarochovi nadřízení

O případném podání odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebude rozhodovat pouze žalobce Jaroslav Šaroch, který případ vedl u soudu, ale také šéf celého městského státního zastupitelství. České televizi to řekl mluvčí pražských žalobců. Ti se také v nejbližší době začnou zabývat podnětem soudu, že někteří svědci v procesu křivě svědčili.
10. 1. 2023|

Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Máme nezávislou justici, reagoval expremiér

Pražský městský soud osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají, na vyhlášení rozsudku nepřišli. Šéf ANO bezprostředně poté na Twitteru uvedl, že je velmi rád, že justice je nezávislá.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 20:28|

Babišova manželka podle svědků vybírala nábytek pro Čapí hnízdo. Jeho akcie přitom už neměla

Manželka bývalého premiéra Monika Babišová se podle několika svědků podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu Čapí hnízdo, přestože k němu už v té době nevlastnila akcie. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má Česká televize k dispozici. Akcie firmy přitom Babišová prodala ještě před podáním žádosti o dotaci, kvůli které čelí obžalobě její manžel Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (oba ANO). Babišová byla původně v kauze také obviněná, její stíhání ale státní zástupce zastavil.
3. 10. 2022|

Bývalý manažer Čapího hnízda odmítl u soudu vypovídat kvůli reklamní větvi případu

Bývalý manažer Farmy Čapí hnízdo Tomáš Rak v pátek u pražského městského soudu odmítl vypovídat, odůvodnil to trestním řízením v reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo. Při výslechu na policii však řekl, že se domníval, že Čapí hnízdo vlastní Agrofert či Andrej Babiš (ANO), který v případu kolem udělení dotace areálu čelí obžalobě. Kromě bývalého premiéra je obžalovaná i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba vinu odmítají. Soud následně začal vyslýchat další svědky.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 17:17|

Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.
13. 9. 2021|

Babiš mladší poprvé vypovídal na policii ohledně Krymu

Syn předsedy vlády Andrej Babiš mladší vypovídal ve čtvrtek pět hodin na policii kvůli svému údajnému zavlečení na Krym v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Po výslechu odmítl uvést podrobnosti s tím, že spolu s advokátem chystá ještě další kroky. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec. Ten to odmítá.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 22:47|