TÉMA

Monopol

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Vrchní soud zrušil verdikt ve sporu kolem měření emisí ve společnosti Dekra

Vrchní soud zrušil původní verdikt ve sporu kolem praktik společnosti Dekra při měření emisí. Za výroky o firmě potrestal předchozí rozsudek Libora Fleischhanse z Asociace emisních techniků a opravářů. Fleischhans řekl, že Dekra zneužívá monopolní postavení a řada jejích mechaniků ovlivňuje výsledky kontrol. To zmíněná společnost odmítá.
10. 4. 2023|

Poslanci jednali o změně výběru radních ČT a ČRo. Chybějícího člena rady vybrali v tajné volbě

Sněmovna v novele o změně výběru členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zřejmě upraví počet hlasů nutných k odvolání generálních ředitelů obou veřejnoprávních médií. Poslanci rovněž možná zruší monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců. Podpořili také návrh, aby se z nynější příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od příštího roku stal státní podnik. Do Rady Českého rozhlasu sněmovna zvolila režiséra a dramaturga Jiřího Dohnala.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 14:56|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Provozovatel Facebooku čelí žalobě. Obchodní komise trvá na tom, aby prodal Instagram a WhatsApp

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook, která je součástí americké společnosti Meta Platforms, se nevyhne antimonopolní žalobě, kterou na něj podala americká Federální obchodní komise (FTC). Soud nevyhověl žádosti Facebooku, aby žalobou FTC zamítl. Komise mimo jiné vyzývá soud, aby firmě nařídil prodej dvou velkých divizí.
11. 1. 2022|

Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.
16. 12. 2021|

Antimonopolní pokuta 2,42 miliardy eur pro Google platí, rozhodl unijní soud

Google neuspěl v antimonopolním sporu s Evropskou komisí. Tribunál Evropské unie zamítl odvolání internetového giganta proti pokutě 2,42 miliardy eur (přes 60 miliard korun), kterou Komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu. Proti rozhodnutí se Google může odvolat.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 13:31|

Čínské firmy dle Si Ťin-pchinga propadly kapitalismu. Peking se vrací k Maovi a masivně reguluje

Regulační zásahy do čínské ekonomiky nemají v nedávných dějinách země obdoby. Peking usměrňuje soukromé firmy, které dosud byly výkladní skříní čínského kapitalismu. Opatření sahají od pokut po zrušení vstupu na burzu. Srážejí hodnotu firem o miliardy dolarů a znejišťují investory.
15. 10. 2021|

Americký úřad podal novou antimonopolní žalobu na Facebook

Americká Federální obchodní komise (FTC) ve čtvrtek podala novou antimonopolní žalobu na internetovou společnost Facebook. Komise tvrdí, že Facebook zneužívá své dominantní pozice na trhu k potlačování konkurence. Původní verzi žaloby FTC soud v červnu odmítl.
19. 8. 2021|

Čína chce ještě víc regulovat ekonomiku. Zasáhne monopoly či technologické firmy

Čína se chystá ještě více regulovat značnou část své ekonomiky. Peking představil plán, který se v příštích čtyřech letech dotkne národní bezpečnosti, technologií a monopolů v druhé největší světové ekonomice. Komunistická vláda se už dříve zaměřila na technologický sektor a firmy činné ve vzdělávání.
12. 8. 2021|

Federální soud odmítl antimonopolní žaloby amerických úřadů na Facebook

Federální soud ve Washingtonu vyhověl žádosti společnosti Facebook a zamítl antimonopolní žaloby, které na něj v prosinci podala Federální obchodní komise (FTC) a skupina amerických států v čele s New Yorkem. Dvojice verdiktů publikovaná na internetu ukazuje, že FTC v očích soudu neprokázala, že Facebook má monopolní postavení v oblasti sociálních sítí. Státy zase podle soudce Jamese Boasberga až příliš pozdě napadly kontroverzní akvizice platforem Instagram a WhatsApp.
28. 6. 2021|

30 let zpět: Na Karlštejn jen přes německou firmu

Prodat Karlštejn do německých rukou? Kdepak. Ovšem na náš turisticky vytížený hrad si zájemci nově mohli koupit vstupenky pouze u německé firmy IFB. Středočeský památkový ústav jí monopolní právo prodal jako jedinému zájemci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 2. 2021|

Americké úřady zažalovaly Facebook. Viní ho z monopolního chování

Úřady ve Spojených státech ve středu zažalovaly amerického provozovatele internetové sociální sítě Facebook, kterého viní z porušování pravidel hospodářské soutěže. Federální obchodní komise (FTC) uvedla, že bude v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook prodal aplikace Instagram a WhatsApp, informovala agentura Reuters.
9. 12. 2020|