TÉMA

Výbory

Pražští zastupitelé po chaotickém jednání zvolili výbory až v noci a přerušili schůzi

Pražští zastupitelé v noci ze čtvrtka na pátek na pokračování své ustavující schůze ustavili 14 výborů a zvolili jejich členy. Předcházelo tomu asi 18 hodin jednání doprovázených řadou přestávek a zmatků. Po půlnoci primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhl zřízení nového výboru o energetice a s využitím paragrafu jednacího řádu přerušil projednávání bodu o výborech do 09:00, nakonec však zastupitelé začali znovu jednat už ve tři hodiny ráno. Poté zasedání, které od čtvrtečního rána provázely dlouhé spory, opět přerušili do 15. prosince.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 16:45|

Všechny sněmovní výbory mají nově zvolené předsedy

Ve sněmovně po středečních hlasováních skončily ve čtvrtek volby vedení jednotlivých výborů. Sněmovna celkem zřídila 18 výborů. Do čela sněmovního petičního výboru zvolili členové předsedu SPD Tomia Okamuru, výbor pro evropské záležitosti povede opět poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík a předsedou výboru pro média bude Aleš Juchelka z ANO. Do čela branného výboru míří Miloslav Janulík (ANO), zdravotního Bohuslav Svoboda (ODS) a kontrolního Radovan Vích (SPD). V čele výboru pro veřejnou správu stane Robert Stržínek (ANO).
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:17|

Sněmovní opozice není spokojena s výbory, které má vést. Nepatří prý k těm silným

Zástupci opozice ve sněmovně nejsou spokojení s návrhem pětikoalice na rozdělení vedoucích funkcí v poslaneckých výborech. Není tak možné plnit kontrolní úlohu vůči vládě, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Poslanec SPD Jan Hrnčíř k tomu řekl, že jeho hnutí to neumožňuje dostatečně plnit volební program.
11. 11. 2021|

Ve středu bude pokračovat ustavující schůze sněmovny, má se rozhodnout o předsednictvu

Ve středu budou poslanci od 10:00 pokračovat v ustavující schůzi nové dolní komory. Zákonodárci by měli volit hlavně svého předsedu a místopředsedy. Na předsednické místo jsou dva kandidáti, a to šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda dosluhující vlády, ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO).
10. 11. 2021|

ANO není spokojené s nabídnutými sněmovními výbory, chceme ještě jednat, uvedl Havlíček

S šesticí výborů, jejichž vedení dostalo hnutí ANO nabídnuté, nejsme spokojení, řekl v Interview ČT24 poslanec a končící ministr průmysl a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Že to nejsou výbory jako rozpočtový nebo hospodářský, není podle něj úplně fér. Hnutí chce o rozdělení ještě jednat. ANO také usiluje o křeslo předsedy sněmovny pro Havlíčka. Přestože podle legislativního odboru dolní komory je jako ministr nevolitelný, sám Havlíček kandidaturu stáhnout odmítá.
10. 11. 2021|

Obce a kraje by měly z daní dostávat větší díl, navrhly senátní výbory

Krajům a obcím mají být podle středečního jednání ústavně-právního výboru Senátu výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy nahrazeny z 80 procent. Mají mít proto víc z výnosů z daní. Sazby daně z příjmů fyzických osob počítané z hrubé mzdy by výbor nechal na 15 a 23 procentech, jak to již dříve schválila sněmovna. Slevu na poplatníka chce zvýšit o tři tisíce korun na 27 840 ročně, což odpovídá dřívějšímu doporučení senátního hospodářského výboru. Horní komora bude o úpravách daňového balíčku, který dostala ze sněmovny, jednat ve čtvrtek.
9. 12. 2020|