TÉMA

Revitalizace

Stát chce podpořit revitalizaci brownfieldů. Na jejich přeměnu vyčlenil přes dvě miliardy

V Česku by mohlo ubýt množství nevyužívaných a zanedbaných nemovitostí, takzvaných brownfieldů, které označují mimo jiné pozemky po továrnách nebo kancelářích. Státní fond podpory investic na jejich přeměnu vyčlenil 2,3 miliardy korun. Peníze získalo bezmála padesát projektů napříč regiony.
17. 2. 2024|

Ostrava chce na výstaviště Černá louka přitáhnout více lidí, přibude zeleně

Ostrava chce výstaviště Černá louka proměnit v prostor, kam budou lidé chodit raději a častěji než doposud. V areálu o šesti hektarech v samém centru města by se tak mělo mimo jiné bourat a přibýt zeleně. Revitalizace potrvá roky, zatím není jasné, kolik bude stát.
29. 6. 2023|

Brusel žaluje Itálii kvůli zanedbané vodovodní síti. Způsobuje extrémní spotřebu

Evropská komise se rozhodla žalovat Itálii kvůli špatné údržbě vodovodní sítě. Vinou její zanedbanosti je průměrná spotřeba vody v zemi proti zbytku Evropské unie téměř dvojnásobná. Navíc v době, kdy kontinent – a především jeho jižní část – stále častěji trápí sucho. Na severu země tak již zahájili revitalizaci sítě.
7. 6. 2023|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

V Krupce začala přeměna bývalé plovárny na park se sportovišti

V Krupce na Teplicku začaly práce na proměně zchátralé městské plovárny na park s jezírkem a sportovišti za necelých třiadvacet milionů korun. Necelých pět milionů korun včetně daně uhradí radnice, zbytek pokryje dotace. Hotovo má být příští rok. Zchátralý areál se zbourá, vznikne vodní plocha, workoutové hřiště a celý prostor bude protkán mlatovými cestami.
24. 3. 2023|

Ostravské Sady Milady Horákové se promění v centrum setkávání. Původně tam byly hřbitovy

Druhý největší park v Ostravě – Sady Milady Horákové – se od základů promění. Vítězem soutěže na jeho revitalizaci se stalo studio Míza architekti, kteří chtějí prostranství výrazně oživit. V parku vznikne kavárna s vyhlídkou, kulturní louka a spousta dalších prvků. Vedle Sadů Milady Horákové má v budoucnu vzniknout také nová koncertní hala a nedaleko i Centrum digitalizace a vědy se zázemím pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.
23. 2. 2023|

Obnova zámeckého kopce v Náchodě je hotová. Stála čtvrt miliardy

Rozsáhlá rekonstrukce zámeckého kopce v centru Náchoda za téměř čtvrt miliardy korun je po více než dvou letech hotová. Památkáři v pondělí areál kopce s novými cestami a vysazenou zelení otevřeli veřejnosti. Letos jde o jednu z největších dokončených investic Národního památkového ústavu (NPÚ) a o největší investici státu do památek na východě Čech.
5. 12. 2022|

Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.
26. 10. 2022|

Čipy proti covidu, medicínské postele nebo boj proti infodemii. TA ČR ocenila české úspěchy ve vědě

Letošní ceny Technologické agentury ČR (TA ČR) do značné míry spojuje pandemie covidu-19, která na řadě konkrétních případů ukázala, jak dobře může fungovat spolupráce mezi světem vědy a byznysu.
20. 10. 2022|

V Ostravě vzniká nový logistický park. Už teď nabízí skoro tisícovku pracovních míst

V Ostravě-Hrušově pokračuje výstavba nového logistického parku. V areálu Contea Park Ostrava D1, který buduje developerská společnost Contera na někdejším brownfieldu, vzniklo už 950 pracovních míst. Plánovaná plocha je přibližně 151 tisíc metrů čtverečních průmyslových prostor, první dvě budovy zabírají více než 108 tisíc metrů čtverečních. Celkové náklady projektu přesáhnou 2,9 miliardy korun, dosud firma proinvestovala 1,9 miliardy, uvedli jednatelé Contery Dušan Kastl a Tomáš Jirků.
12. 10. 2022|

Plzeň upravila část parku v areálu někdejšího výstaviště. Má být celoročně zelenou oázou

Plzeň za 46 milionů korun včetně DPH upravila park u Mže za obchodním centrem Plaza u centra města. Bude sloužit pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí. Během roku je tam třeba prázdninová Sportmania nebo část květnových Slavností svobody. Hlavní fáze úprav začala loni v prosinci, v plánu je ještě druhá etapa, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Areál umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům.
19. 8. 2022|

Firma dostane za zpoždění při revitalizaci zámeckého parku v Přibyslavi pokutu

Oprava zámeckého parku v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku má zpoždění. Práce měly být dokončeny už před začátkem letních prázdnin. Stále však v parku chybí mobiliář, který vysoutěžená firma zapomněla objednat, situaci navíc zkomplikovaly přívalové deště. Ty odplavily část upravovaného prostoru. Město tak kvůli zpoždění přistoupilo k pokutě.
17. 8. 2022|

Rokycany chtějí opravit neorenesanční sokolovnu. Bude mít dva sály či restauraci

Rokycany projektují rekonstrukci téměř sto dvacet let staré sokolovny. Objekt je pět let uzavřený, protože strop a krovy jsou napadené dřevomorkou. Oprava si vyžádá tři sta až čtyři sta milionů korun. Projekt kulturního centra zpracovává pražský ateliér Rusina Frei, který vyhrál v konkurenci čtrnácti ateliérů soutěž na architektonický návrh revitalizace komplexu.
27. 12. 2021|

Na nábřeží v Ostravě roste další visutá galerie s terasou k posezení

V Ostravě pokračuje revitalizace Havlíčkova nábřeží a břehů řeky Ostravice. Dělníci aktuálně pracují pod mostem Miloše Sýkory. Do konce září bude na levém břehu řeky vystavěná visutá galerie. Důležitou částí stavby je také bezpečnější trasa pro cyklisty a chodce, lokalita bude vybavena novými lavičkami a dalším mobiliářem. Poslední fáze se týká samotného centra města. Úpravy budou stát 27 milionů korun.
22. 7. 2021|

Historickým městem roku je Havlíčkův Brod. Cenu získal za nejlepší péči o památky

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod na Vysočině. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví v Praze převzal jeho místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstvo kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 17:27|

Kontroverzní Matiční ulice v Ústí nad Labem se promění, město plánuje demolice

Ulice, která se před dvaceti lety stala jedním ze symbolů rasové nesnášenlivosti v zemi, se změní. Ústecký magistrát plánuje demolici největších domů v Matiční ulici. Místo vzbudilo pozornost kvůli stavbě plotu, který odděloval starousedlíky od obyvatel bytů pro sociálně slabé, které obývali Romové.
16. 6. 2021|

Chomutov plánuje novou čtvrť za 1,3 miliardy. Vyrůst má okolo bývalých lázní

Chomutov se uchází o dotaci z Fondu spravedlivé transformace určeného pro uhelné regiony s projektem revitalizace centrálního území města za účelem vytvoření nové čtvrti. Území zahrnuje plochu parku, objektu bývalých lázní a atletického stadionu, sportovní haly, divadla i parkovacích ploch. Náklady se předběžně odhadují na 1,3 miliardy korun, řekl náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).
5. 5. 2021|

Část ostravských Vítkovic dostane novou tvář, vyroste tam obchodně-průmyslová zóna

V části průmyslových Vítkovic v Ostravě buduje soukromý investor nový areál, který by měl stát až dvě miliardy korun. Lokalita známá jako Aglomerace navazuje na Dolní Vítkovice a širší centrum krajského města. Lokalita byla kdysi silně znečištěná, dnes už se tam nachází zelená proluka. Investor, který plánuje novou obchodně-průmyslovou zónu postavit, ji v letošním roce napojí na dopravní tepny města.
4. 5. 2021|

CHKO Poodří pokračuje v obnově rezervace Bažantula. Jde o nejrozsáhlejší projekt za 30 let

Správa Chráněné krajinné oblasti Poodří zahajuje další fázi obnovy přírodní rezervace Bažantula. Na konci loňského roku tam skončily dva roky trvající rozsáhlé zemní a stavební práce za více než 50 milionů korun, teď soustavu čtyř rybníků postupně znovu obsadí rostliny a živočichové. Obnova Bažantuly je dosud nejrozsáhlejším projektem v historii CHKO, od jejíhož vyhlášení tento týden uplyne 30 let.
25. 3. 2021|

Povodí Moravy pokračuje v revitalizaci Bečvy u Hranic. Vytváří tůně a rozšiřuje koryto

Více než polovinu prací mají za sebou vodohospodáři při rozsáhlé revitalizaci Bečvy nedaleko Hranic na Přerovsku, která začala v loňském roce. Postup zatím nezastavilo ani několik loňských povodní či pandemie koronaviru. Rozsáhlá úprava tříkilometrového koryta řeky u obcí Černotín, Ústí a Skalička vyjde na 318 milionů korun. Jejím cílem je především snížit ohrožení obcí povodněmi, revitalizace krajiny a navrácení chybějících biotopů do řeky.
17. 3. 2021|

Zámecký rybník v Lednici bude čistší. Bez bahna a s novými ostrovy pro ptáky

Zámecký rybník v Lednici prochází jednou z největších oprav za poslední roky. Speciální sací bagr z něj odstraní bahno, které způsobovalo problémy živočichům i krajině. Vzniknou na něm také ostrovy pro ptáky. Práce potrvají tři roky a budou stát zhruba sto milionů korun.
2. 2. 2021|

Povodí Moravy revitalizuje řeku u Velkých Pavlovic. Vzniknou tam nové tůně a meandry

Povodí Moravy prodlouží téměř o čtyři sta metrů řeku Trkmanku u Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Podél toku nově vznikne pět tůní. Práce na revitalizaci, které vyjdou na necelých čtrnáct milionů korun, mají být hotové do konce letošního roku. Úpravy se týkají asi dvoukilometrového úseku a podle povodí umožní lépe zadržovat vodu v krajině.
21. 1. 2021|

Horní částí Václavského náměstí už čtyřicet let nejezdí tramvaje. Za několik roků by mohly být zpět

Přesně před čtyřiceti lety projela horní částí pražského Václavského náměstí poslední tramvaj. Příběh trati, který se začal psát už roku 1884, by se ale měl dočkat svého pokračování. V dubnu totiž začala oprava spodní části náměstí, na kterou by v roce 2022 měla navázat i rekonstrukce té horní, kam se má tramvajová trať vrátit.
13. 12. 2020|

Staré ustupuje novému. Demolice i revitalizace probíhají v brněnské Zbrojovce najednou

Změna územního plánu umožnila posun projektu, na jehož konci má být nová brněnská čtvrť o rozloze 22 hektarů. Areál Nové Zbrojovky už obývají první firmy díky dokončení rekonstrukce budovy ZET.office, tedy bývalé nářaďovny. V další etapě revitalizace „Jižní zóny“ by mělo vzniknout asi 400 bytů a kanceláří celkem na čtyřech hektarech. V současnosti probíhají demolice některých objektů, ale i revitalizace historicky cenných staveb. Zahrnuje i rekonstrukci budovy generálního ředitelství Zbrojovky i budovy bývalé výtopny s komínem.
10. 12. 2020|