TÉMA

Zasedání

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem získal podporu poslanců. Schválili i ochranu whistleblowerů

Oznamovatelé protiprávního jednání by mohli být chráněni před případnou odvetou zaměstnavatelů. Návrh příslušné normy v úvodním kole schvalování podpořila sněmovna. Zákonodárci také podpořili zákon o zákazu prodeje nikotinových sáčků dětem a kývli také na novelu o místních poplatcích či smlouvu s Kosovem o zamezení dvojímu zdanění, kterou obě země uzavřely už před zhruba deseti lety.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 17:59|

Pražští zastupitelé po chaotickém jednání zvolili výbory až v noci a přerušili schůzi

Pražští zastupitelé v noci ze čtvrtka na pátek na pokračování své ustavující schůze ustavili 14 výborů a zvolili jejich členy. Předcházelo tomu asi 18 hodin jednání doprovázených řadou přestávek a zmatků. Po půlnoci primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhl zřízení nového výboru o energetice a s využitím paragrafu jednacího řádu přerušil projednávání bodu o výborech do 09:00, nakonec však zastupitelé začali znovu jednat už ve tři hodiny ráno. Poté zasedání, které od čtvrtečního rána provázely dlouhé spory, opět přerušili do 15. prosince.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 16:45|

Nový britský král Karel III. přednesl první projev k národu. Slíbil doživotní službu vlasti

Nový britský král Karel III. přednesl v pátek v podvečer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu veřejnosti. Královna Alžběta II. byla inspirací, její skon nás naplnil zármutkem, jako ona chci slíbit doživotní službu vlasti, uvedl. V sobotu bude Karel III. v londýnském Paláci svatého Jakuba oficiálně prohlášen králem.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:37|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

30 let zpět: Co v Rumlově zprávě nebylo

Nedořešený akt očisty na federálním ministerstvu zahraničních věcí a neseriózní vyjádření českých a slovenských politiků byly předmětem dalšího zasedání vyšetřovací komise k 17. listopadu. Na závěry jednání a především na sérii článků Rudého práva nazvanou Co v Rumlově zprávě nebylo se předsedy komise ptala Československá televize.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 8. 2021|

30 let zpět: V Praze zasedala Panevropská unie

Panevropská unie vznikla už v roce 1924. Jde o vůbec nejstarší hnutí za sjednocenou Evropu. Československo se stalo její součastí právě v prosinci roku 1990. Na jednání byl přítomen i prezident tohoto hnutí Otto von Habsburg a Československá televize s ním tehdy natočila krátký rozhovor.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 12. 2020|