TÉMA

René Levínský

Babiš a Fiala společně podporují očkování, třetí dávku chce iniciativa dát milionu lidí za týden

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), designovaný premiér Petr Fiala (ODS) a Radek Mounajjed za iniciativu Lékaři pomáhají Česku propagují projekt Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. Pro urychlení očkování chybí personál, proto se může na webu iniciativy kdokoliv přes formulář přihlásit. Iniciativa vyzvala i ambulantní lékaře, aby k vakcinaci nabídli několik hodin ordinační doby.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:50|

Česko rozvolňuje. Experti apelují na rozvahu, oceňují ale přínos vakcíny

V České republice by měla být v současnosti dominantní britská mutace. Ve světě straší ale i další varianty koronaviru – jihoafrická, brazilská nebo indická. „Není třeba upadat do nějaké paniky, ale je potřeba se k tomu postavit čelem ,“ říká virolog Ivan Hirsch. Matematik René Levínský z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) si myslí, „že jsme se poučili z chyb“ a že jsme v lepší situaci i díky očkování.
11. 5. 2021|

Čísla se vyvíjejí dobře, komplikací jsou velké rozdíly mezi okresy, hodnotí epidemickou situaci Levínský

Ministerstvo zdravotnictví má hotový plán dalšího uvolňování protikoronavirových zákazů. Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ve středu zmínil, že obchody a některé služby se mohou otevřít už v pondělí 3. května. Podmínkou je, že týdenní nárůst nových případů klesne pod hranici sto na sto tisíc obyvatel. Komplikací může ale pro rozvolňování být, že rozdíly mezi okresy jsou obrovské, až řádové, upozornil v pořadu Události, komentáře matematik a člen mezioborové skupiny pro epidemické situace René Levínský. „A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření a kde zavést,“ uvedl.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 10:02|

Země v nouzi: Pokud se v březnu něco nezmění, zemře letos navíc stejně lidí jako loni

Před rokem byly v Česku potvrzeny první případy koronaviru. V zemi stále přetrvává nouzový stav a situace v nemocnicích je kritická. Vědecká redakce ČT24 připravila debatu odborníků o aktuální krizi i dosavadním dění. V pořadu Země v nouzi diskutovali například matematik René Levínský, sociolog Daniel Prokop nebo demografka Klára Hulíková Tesárková. Řešili třeba vývoj epidemie po třech týdnech zpřísněných opatření nebo zvýšená úmrtí kvůli koronaviru.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 21:58|

„Berlín postavil šest očkovacích center, u nás nevidím nic,“ kritizuje projekt očkování Levínský

Na vývoji vakcín proti covidu-19 pracují desítky firem a vědeckých pracovišť po celém světě. Evropská unie schválila nákup dávek očkovací látky od několika společností. V Česku by se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohlo začít masově očkovat na přelomu ledna a února. To je podle Reného Levínského, který se věnuje tvorbě epidemiologických modelů, pozdě. Dalšími hosty Událostí komentářů pak byli biolog Libor Grubhoffer, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt a odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál.
8. 12. 2020|