TÉMA

Dělení Československa

30 let zpět: Česká národní rada přijala Ústavu České republiky

Česká národní rada přijala první Ústavu České republiky. Ta se po rozpadu federace stala základním právním dokumentem českého státu. Vládní návrh ústavy ve znění společné zprávy výborů ČNR a schválených pozměňovacích návrhů podpořili poslanci ODS, KDS, ODA, KDU-ČSL, ČSSD, nezávislí poslanci a většina poslanců Levého bloku a Liberálně sociální unie. Proti byli poslanci SPR-RSČ, a návrh ústavy nepodpořila ani většina poslanců za HSD-SMS. Pro přijetí ústavy hlasovalo 172 zákonodárců, šestnáct jich bylo proti, deset poslanců se hlasování zdrželo. (Uvedená reportáž byla odvysílána ještě před přijetím ústavy ve 21:44.)Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 12. 2022|

30 let zpět: Příprava vzniku České národní banky

Guvernér SBČS Josef Tošovský uvedl, že zákon o České národní bance je připraven a může být odeslán k projednání vládě a výborům České národní rady. Podle jeho slov se návrh v podstatě nelišil od zákona o SBČS. Po jeho schválení by měla být jmenována bankovní rada a guvernér ČNB. Na tiskové konferenci byly zároveň představeny návrhy nových českých bankovek a mincí. Ty vycházely z připravované československé řady, přičemž slovenské náměty byly změněny na české. Novinkou bylo i emitování bankovek v nominální hodnotě 200, 2000 a 5000 korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 11. 2022|

30 let zpět: „V dočasném monopolním postavení jsme proti své vůli,“ znělo z Kavčích hor

S blížícím se koncem federace se blížil i zánik Československé televize. Česká televize se tím dočasně stala monopolním provozovatelem televizního vysílání v České republice. Generální ředitel Ivo Mathé uvedl, že v tomto, byť dočasném, postavení je televize proti své vůli. A požádal předsedu Rady pro televizní a rozhlasové vysílání Daniela Korteho, aby zahájil licenční řízení na třetí vysílací okruh. Na základě udělené licence měly vedle veřejnoprávní České televize začít vysílat i komerční soukromé stanice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 11. 2022|

30 let zpět: Vladimír Mečiar získal některé pravomoci prezidenta

Vláda Slovenské republiky pověřila svého předsedu Vladimíra Mečiara některými pravomocemi prezidenta. Mimo jiné dojednáváním a ratifikováním mezinárodních smluv, přijímáním a pověřováním vyslanců, zapůjčováním vyznamenání, udělováním amnestie, odpouštěním, zmírňováním a zahlazováním trestů uložených trestními soudy a podobně. Premiér Stráský, který v některých funkcích zastupoval prezidenta ČSFR, vyslovil překvapení nad tímto krokem. Překvapený byl i předseda české vlády Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 10. 2022|

30 let zpět: Panovaly obavy z dopadu dělení státu na splácení zahraničních pohledávek

Rozpadu Československa se podle prvního náměstka federálního ministra zahraničního obchodu mohli pokusit zneužít někteří zahraniční dlužníci při jednání o splácení pohledávek. I to mohlo být jedním z důvodů, proč Česká republika chtěla převzít veškeré zahraniční pohledávky zanikající federace. A získané prostředky pak rozdělit mezi obě nástupnické republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 10. 2022|

30 let zpět: Jednání české a slovenské vlády v Kolodějích

Jednání mezi českou a slovenskou vládou o rozdělení federace pokračovala na zámku v Kolodějích. Rozruch ještě před zahájením schůzky vzbudil materiál slovenského ministerstva zahraničí. Český premiér Václav Klaus o návrhu uvedl, že „je to pokus, když ne o unii s velkým U, tak alespoň o unii s polovelkým U.“ Podle Vladimíra Mečiara se jednalo o materiál, který nebyl schválen slovenskou vládou a za jeho zaslání se omluvil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 10. 2022|

30 let zpět: Otázka společné obrany

Federální ministr obrany Imrich Andrejčák se vyslovil pro existenci společné armády i během přechodného období po rozpadu federace. Tím by podle něj byla zajištěna obrana obou nástupnických republik mezi rozpadem federace a vznikem národních armád. Jednoznačně proti ovšem byla ODS, včetně českého premiéra Václava Klause. A podobně se posléze vyjádřil i slovenský premiér Vladimír Mečiar.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 9. 2022|

30 let zpět: Možné způsoby zániku federace

V souladu se svým programovým prohlášením se federální vláda zavázala připravit podmínky pro fungování dvou svrchovaných států s mezinárodní právní subjektivitou. Federálnímu shromáždění předložila návrh ústavního zákona o způsobu zániku federace, který předpokládal čtyři varianty rozpadu společného státu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 9. 2022|

30 let zpět: Odliv turistů z rozpadajícího se Československa

Napjaté vztahy uvnitř federace se v létě 1992 projevily i na atraktivitě Československa pro zahraniční turisty. Výrazný pokles zájmu o navštívení Československa, či přímo rušení zájezdů, zaznamenaly cestovní kanceláře u turistů z Itálie, Francie, Německa, Spojených států amerických, ale i Japonska. Na názory samotných turistů se ptala pražská redakce ČST.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 8. 2022|

30 let zpět: Podpora spolkového uspořádání ČR

Poslední cestou k zachování společného státu bylo podle představitelů Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko (HSD-SMS) jednání o spolkovém uspořádání. Československo mělo být podle tohoto návrhu státem s nedělenou mezinárodněprávní subjektivitou, složeným ze tří rovnoprávných a historických zemí, z Čech, Moravy se Slezskem, a ze Slovenska. Na to, jaká byla podpora HSD-SMS a dalších stran prosazujících spolkové uspořádání federace, se podíval Deník ČST.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 7. 2022|

30 let zpět: Programové prohlášení slovenské vlády

Vladimír Mečiar v projevu k Slovenské národní radě představil program nové vlády. Programovým cílem ve státoprávní oblasti bylo dosažení nového vztahu k České republice a získání mezinárodněprávní subjektivity Slovenské republiky. Stejně jako nabytí politické a ekonomické svrchovanosti. K učinění těchto korků dostala vláda, podle Mečiara, mandát v demokratických volbách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 7. 2022|

30 let zpět: Slavnosti bratrství Čechů a Slováků na Velké Javorině

Na vrchu Velká Javorina, ležícím těsně na slovenské straně hranice mezi Moravou a Slovenskem, se konaly Slavnosti bratrství Čechů a Slováků. I přes nepřízeň počasí se tradiční akce zúčastnilo na tisíc lidí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 7. 2022|

30 let zpět: Československá armáda a případný rozpad federace

U vojenského velitelství Střed v Olomouci proběhlo cvičení zaměřené ochranu a obranu teritoria Moravy. Cvičení se zúčastnil i náčelník generálního štábu československé armády generálporučík Karel Pezl. Ten byl během tiskové konference dotázán, zda má armáda katastrofický scénář pro případ rozpadu federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 6. 2022|

30 let zpět: Jednání Václava Havla s HZDS

Delegace slovenské HZDS v čele s Vladimírem Mečiarem představila prezidentu Václavu Havlovi své názory na státoprávní uspořádání Československa. Krátce před půlnocí předstoupili postupně oba politici před čekající novináře a informovali je o výsledcích jednání.
15. 6. 2022|

30 let zpět: Češi o budoucnosti federace

Hlavním tématem po volbách do Federálního shromáždění byl bezesporu další osud federace. Co si o vývoji situace myslí, se českých občanů ptali redaktoři ČST.
14. 6. 2022|

30 let zpět: Druhé kolo jednání mezi ODS a HZDS

Ani druhé kolo rozhovorů mezi reprezentanty ODS a HZDS nic nezměnilo na výchozích pozicích obou politických subjektů. Novinářům to řekl předseda ODS Václav Klaus. Jednání se zastavila na otázce mezinárodní subjektivity a požadavku HZDS na vlastní členství Slovenska v mezinárodních organizacích typu OSN.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 6. 2022|

30 let zpět: Česká iniciativa

Na Václavském náměstí v Praze pokračovala podpisová akce volného sdružení občanů Česká iniciativa. Signatáři podporovali kandidaturu Václava Havla na úřad prezidenta a Václava Klause v zahájených reformách. V případě, že by nebylo možné vytvořit fungující federaci, požadovali i vypsání referenda o samostatnosti České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 6. 2022|

30 let zpět: HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu

Předseda ODS Václav Klaus a předseda HZDS Vladimír Mečiar se sešli v brněnské vile Tugendhat ke svému prvnímu povolebnímu jednání. V brzkých ranních hodinách předstoupili před novináře Milan Kňažko a Václav Klaus. Ten novinářům řekl, že „je evidentní, že HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu s mezinárodní subjektivitou a o nalezení nějakého zvláštního útvaru.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 6. 2022|

30 let zpět: Klaus a Dlouhý reagují na interview s Mečiarem

Spor o kompetenční zákon i rozmíšky mezi jednotlivými republikovými vládami určovaly atmosféru konce roku 1990. V jednom z televizních vystoupení ministři Václav Klaus a Vladimír Dlouhý kriticky reagovali na interview s Vladimírem Mečiarem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
7. 12. 2020|