TÉMA

Diskreditace

Rus dostal dva roky vězení za „diskreditaci“ armády. Případ odstartoval dceřin protiválečný obrázek

Ruský soud uložil dvouletý trest vězení Alexejovi Moskaljovovi, případ údajné diskreditace ruské armády je spojován i s tím, že jeho dcera ve škole namalovala obrázek s protiválečnou tematikou. Moskaljov krátce před vynesením rozsudku utekl z domácího vězení, a v soudní síni tak nebyl přítomen. Informovali o tom z místa novináři portálu Mediazona. Moskaljov je otec samoživitel a jeho třináctiletou dceru Mašu úřady umístily do dětského domova.
28. 3. 2023|

Ruský komunista poslouchal Putinův projev s nudlemi na uších, čeká ho soud a možná i fronta

Politika Michaila Abdalkina z ruské komunistické strany, která platí za spojence vládního Jednotného Ruska, čeká soud za údajnou diskreditaci armády. Poslanec ze Samarské oblasti totiž zveřejnil video, na kterém vyjádřil svou nelibost vůči šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. Jeho vlastní strana ho chce navíc poslat bojovat na frontu.
8. 3. 2023|

Ruské soudy potrestaly vězením další dva kritiky války za „šíření lží“ a „diskreditaci armády“

Moskevský soud poslal na osm let do vězení známého televizního novináře Alexandra Něvzorova za zveřejnění zpráv, že ruští vojáci úmyslně ostřelovali porodnici v tehdy obléhaném ukrajinském Mariupolu. Ruské úřady tvrdí, že jsou to lži. Jiný ruský soud udělil tři roky vězení za „opakovanou diskreditaci“ ruské armády a pohrdání soudem Vladislavu Nikitěnkovi. Důvodem jsou jeho protiválečná vyjádření na Facebooku. Nikitěnko také už dříve podal trestní oznámení na vůdce Vladimira Putina za rozpoutání agresivní války.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 13:50|

Vystoupili proti Putinovi, režim se jim mstí. Tlak teprve začíná, tuší opoziční politici

Pokutu tisíc rublů, v přepočtu necelých tři sta korun, dostal za šíření extremistické symboliky moskevský nezávislý zastupitel Vasilij Dikarev. Opoziční politik to bere jako trest za podpis pod výzvu k demisi Vladimira Putina kvůli invazi na Ukrajinu. Spolu s ním ji v polovině září podepsalo sedmnáct opozičních zastupitelů z Petrohradu a z Moskvy.
24. 10. 2022|

„Všem nám jde o to, aby nebyla válka.“ Politici doufají v mírové řešení konfliktu Rusko–Ukrajina, expert je skeptičtější

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou se už několik týdnů stupňuje a znepokojuje jak evropské státy, Česko nevyjímaje, tak politiky na druhé straně Atlantiku. Otevřeně se hovoří o možnosti, že ruská armáda znovu vtrhne přes hranice na Ukrajinu, i když to Kreml vytrvale odmítá. Tématu se věnovalo úterní vydání pořadu 90' ČT24 i Události, komentáře, o krizi debatovali jak čeští poslanci, tak novinář či bezpečnostní analytik.
26. 1. 2022|

Spor dvou prezidentů a podezření kolem některých politiků oslabují Ukrajinu

Gradované napětí mezi Kyjevem a Kremlem načas vytlačilo mimo hlavní zájem zahraničních médií vnitřní ukrajinskou politiku. Nyní se však domácí scéna opět připomněla: děním kolem některých ukrajinských politiků i sporem mezi současným a bývalým prezidentem.
25. 1. 2022|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Bývalé vedení slovenské policie pomáhalo diskreditovat protivníky Ficova Smeru, vypověděl svědek

Bývalí členové vedení slovenské policie, kteří po obvinění z několika trestných činů skončili ve vazbě, se podle svědka podíleli na diskreditaci politických oponentů někdejší vládní strany Smer-SD, včetně exprezidenta Andreje Kisky a nynějšího premiéra Igora Matoviče. A také na vydírání podnikatelů. Napsal to slovenský list Sme s odvoláním na výpověď bývalého šéfa kriminálního úřadu slovenské finanční správy Ľudovíta Makóa, který byl původně mezi zadrženými a který spolupracuje s policií.
7. 12. 2020|