TÉMA

Canisterapie

Když se lidé vrátí z války, blízcí jim často nerozumí, říká ukrajinská canisterapeutka

Na Ukrajině dostala Olena Mosijčuková jedno z nejvyšších vojenských ocenění – Hrdina Ukrajiny. Během bojů v Donbasu zachránila jako příslušnice pluku Azov více než sto lidí. Kvůli léčbě válečných zranění je teď v Česku a věnuje se canisterapii. A právě za to také převzala společně se svojí fenkou cenu Statečné psí srdce.
22. 10. 2022|

Zachránili lidský život nebo pomáhají. Statečné psí srdce mají Brigitte, Bailey, Airys, Broník a ovčák Benji

Ocenění v anketě Statečné psí srdce získalo za loňský rok pět psů. Cenu si zasloužili záchranou lidských životů nebo pomocí nemocným. Třeba fenka Brigitte v létě našla seniorku ztracenou v brdských lesích, kolie Bailey zase pomáhá své majitelce s panickými záchvaty a zlatá retrívřice Airys působí v Česku i na Ukrajině jako canisterapeutický pes. Pořadatelé ankety v Praze rozdávali ceny psím hrdinům podvanácté.
21. 10. 2022|

Mazlení se psím kamarádem povzbuzuje vystresované studenty k lepším výsledkům, tvrdí vědci

Čtyřnozí mazlíčci mohou pro vysokoškoláky představovat vhodné pomocníky při zvládání stresu. Podle vědců jsou metody využívající psy dokonce účinnější než tradiční postupy, kterými chtějí univerzity studentům v tomto ohledu pomoct. Novou studii publikoval žurnál AERA.
15. 5. 2021|

Poptávka po psích pomocnících během pandemie roste, výcviková střediska nestíhají

Během pandemie se zvedla poptávka po asistenčních a vodicích psech a canisterapii. Výcviková střediska zvýšený zájem často ani nestíhají pokrýt. Se svými klienty se snaží komunikovat také on-line. Současná situace se promítá i do samotného výcviku psů. Ti nemohou trénovat na obvyklých místech, kde se pohybuje větší množství lidí. Místo kulturních akcí a nákupních středisek cvičitelé využívají alespoň nádraží nebo poštu.
6. 12. 2020|