TÉMA

Památník Terezín

Terezín a Lidice musejí šetřit. Zkracují otevírací dobu

Památníky v Lidicích i v Terezíně kvůli úsporám omezují otevírací dobu a také ruší některé akce. Zdůvodnily to inflací a vládními škrty. Ministerstvo kultury ale tvrdí, že i v době konsolidace veřejných financí mají příspěvkové organizace adekvátní rozpočty.
14. 1. 2024|

Mezi oběťmi útoku hnutí Hamás v Izraeli je i český občan

Obětí útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael je i český občan. Jeho smrt ve středu potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Dvaadvacetiletý muž podle serveru Novinky.cz zahynul při útoku 7. října v kibucu Nirim.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 18:02|

Nesmíme rezignovat na snahu porazit Rusko na Ukrajině, řekl Pavel v Terezíně

Prezident Petr Pavel v neděli při tryzně v Terezíně apeloval na to, aby se nerezignovalo na snahu porazit Rusko na Ukrajině. Motivací by podle něj měla být historická zkušenost. Pavel to uvedl v projevu při pietě, která na terezínském Národním hřbitově uctila oběti nacistické perzekuce. Tryzna se koná u příležitosti 78. výročí konce druhé světové války. Projev prezidenta České republiky zazněl na pietě naposledy v roce 2015 z úst Miloše Zemana.
21. 5. 2023|

Lidé v Česku si během Jom ha-šoa připomněli oběti holocaustu

Ve 24 českých a moravských městech zazněla v úterý odpoledne jména dětí, žen a mužů, které nacistický režim za druhé světové války připravil o život. Veřejné čtení jmen je součástí dne vzpomínky na oběti holocaustu. V Terezíně na Litoměřicku u příležitosti Dne holocaustu a hrdinství (v hebrejštině Jom ha-šoa ve ha-gvura) zaznělo dalších sto jmen obětí. Židovské osudy zpřítomnili také studenti, kteří zahráli příběhy čtyř rodin z Vysokého Mýta, které prošly terezínským ghettem. K pietě na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se kromě českých politiků připojili i zahraniční diplomaté.
18. 4. 2023|

Na škole v Pardubicích je pamětní deska, která připomíná transporty Židů do Terezína

Obchodní akademie v Pardubicích má nově pamětní desku, která připomíná židovské transporty do Terezína. Přímo ve škole bylo před osmdesáti lety seřadiště. Dvěma transporty v prosinci 1942 odjelo do Terezína 1258 lidí, většinu z nich později zavraždili nacisté v Osvětimi. Přežilo pouhých 92 lidí, řekl archivář ze Státního okresního archivu Pardubice Petr Mücke.
8. 12. 2022|

Muzeum ghetta Terezín bude mít vstup v podobě prosvětlené věže. Nová bude i forma expozice

Muzeum ghetta v Terezíně se opraví podle návrhu architektonického studia Skupina. Spolupracoval na něm slavný americký architekt Steven Holl. Vznikne nový vstup do historického objektu v podobě prosvětlené věže. Nový bude obsah expozice i její forma. Součástí rekonstrukce je propojení s venkovním prostorem, úprava parkoviště a nové infocentrum.
1. 6. 2022|

Izrael uctil památku Židů zavražděných nacisty. Vzpomínkové akce se konají i v Česku

V Izraeli se ve čtvrtek ráno rozezněly sirény na památku šesti milionů Židů zavražděných nacisty během holocaustu. Lidé se zastavili tam, kde právě byli, řidiči vystoupili z aut a postáli se skloněnou hlavou. Připomínkové akce se konají i v Česku.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 17:46|

Historička, která sesbírala básně Jiřího Ortena. Křížková zastupovala Chartu 77 necelý rok

Literární historička Marie Rút Křížková se zásadní měrou zasloužila o vydání díla básníka Jiřího Ortena. Žena, jež se mimo jiné věnovala literární tvorbě v terezínském ghettu, za minulého režimu rovněž působila jako mluvčí Charty 77, a to od února 1983 do ledna 1984. Literární historička zemřela v pátek ve věku 84 let, smrt potvrdila její dcera Dagmar Křížková.
5. 12. 2020|