TÉMA

John Ronald Reuel Tolkien

Tolkien psal základy fantasy „krví svého srdce“. Narodil se před 130 lety

Na lingvistických základech postavil rozsáhlý fantaskní svět, který si za dekády jeho existence zamilovaly miliony fanoušků po celém světě. Oxfordský profesor John Ronald Reuel Tolkien představil okouzlující Středozemi pohádkovým románem Hobit, na nějž později navázal trilogií Pán prstenů a také kronikou Silmarillion. Britský spisovatel se narodil před 130 lety – 3. ledna 1892.
3. 1. 2022|

Nově objevený pravěký savec vznikl krátce po pádu dinosaurů. Dostal jméno podle Medděda

Výzkum, který vyšel v odborném časopise Journal of Systematic Palaeontology, popsal objev tří nových druhů pravěkých savců – všichni žili krátce po pádu dinosaurů. Jejich příběh vypráví o tom, jak rychle probíhala evoluce po masovém vymírání na konci druhohor.
23. 8. 2021|

Kde leží Středozem? Tolkienovu fantazii a skutečnost srovnává kniha

Pána prstenů, ať již knižní, nebo filmovou verzi, zná snad každý. Kniha Johna Gartha Světy J. R. R. Tolkiena přibližuje skutečná místa, která byla – téměř s určitostí – předobrazem všech těch magických kulis, jimiž Tolkien své fantastické příběhy zaplnil a ilustroval.
30. 4. 2021|

Tolkienův dům je na prodej. Sbírku fanoušků už podpořili herci Ian McKellen i Martin Freeman

Dům v Oxfordu, ve kterém sedmnáct let žil britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien, je na prodej. Koupit by jej chtěli fanoušci Pána prstenů, Hobita a dalších Tolkienových děl, kteří mají v plánu změnit usedlost na muzeum, informuje agentura AFP. Jejich crowdfundingovou sbírku podpořili i Ian McKellen či Martin Freeman, kteří si zahráli v adaptacích Tolkienových knih.
4. 12. 2020|