TÉMA

Aktuality

30 let zpět: Přestavba Strahovského tunelu a obchodního centra na Smíchově

Pražský Smíchov čekal před 30 lety na zahájení stavby Strahovského tunelu i obchodního centra Anděl. V případě tunelu byly navrhovány dvě varianty. Která byla preferovaná? A co dalšího bylo potřeba řešit v rámci projektu přestavby této městské části, který měl trvat v horizontu deseti až patnácti let?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 12. 2021|

30 let zpět: Zahlcená pošta během vánočních svátků

Jak moc byly zatíženy pošty, třídírny a přepravny v Československu během Vánoc v době, kdy ještě nebylo samozřejmostí poslat přání pokojných svátků přes mobil nebo aplikaci? A jaký byl zájem o pracovní pozice v těchto službách při vysoké nezaměstnanosti?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 12. 2021|

30 let zpět: Pražská záchranná služba během vánočních svátků

Přestože jsou Vánoce svátky klidu a pohody, záchranná služba jezdí naplno i v těchto dnech. Nejinak tomu bylo i před 30 lety v Praze. Hlavní město disponovalo pěti vozy s lékařem, jedním vrtulníkem a sedmi takzvaně zálohovými vozy. Během vánočních svátků pak byla posílena služba při převozu pacientů ze zdravotnických zařízení do domovů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 12. 2021|

30 let zpět: Předražení kapři v Ústí nad Labem

K předvánočním trhům neodmyslitelně patří i prodej kaprů. Redaktor Jan Stuchlík prověřoval stížnost, že někteří prodejci v Ústí nad Labem požadují na tehdejší dobu neuvěřitelných 55 korun za kilo živé váhy. Takovou cenu sice neobjevil, kontroloři České obchodní inspekce i tak pokuty rozdávali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 12. 2021|

30 let zpět: Pekárna v Kroměříži za švýcarské peníze

Počátkem 90. let se v Česku čím dál více dařilo soukromému podnikání. Výjimkou nebyla ani nově otevřená pekárna v Kroměříži. Jak reportáž uvádí, vznikla i díky švýcarské vládě.
18. 12. 2021|

30 let zpět: Největší supermarket v Československu

Čárkové kódy, skenery, pokladny napojené na počítače – těmito a dalšími technickými vymoženostmi se mohlo při slavnostním otevření pochlubit Obchodní centrum Růže na pražském Chodově. „Místo, kde se můžete hmatatelně přesvědčit o hlubokém smyslu tržní ekonomiky,“ jak prohlásil jeden ze španělských investorů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 12. 2021|

30 let zpět: Světový dirigent Sir Charles Mackerras se stal čestným občanem Prahy

Pražský primátor přijal na Staroměstské radnici Sira Charlese Mackerrase, který se za svůj vztah k české hudbě a k Praze stal čestným občanem hlavního města. Předního světového dirigenta čekala následující den premiéra Mozartovy opery Don Giovanni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 11. 2021|

30 let zpět: Den bez aut příliš kladných reakcí nevyvolal

Nervozita, absence dopravního značení, bezradná policie a chaos, i tak vypadal den bez aut v Brně. Hnutí Duha se totiž v rámci tohoto dne rozhodlo uzavřít dvě hlavní příjezdové cesty do centra města. Akce, řádně schválená úřady, se ze strany obyvatel nesetkala jen s pochopením.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 11. 2021|

30 let zpět: Nová stavebnice na českém trhu

Vzpomínáte si na stavebnici Rasti? Mnohé snad překvapí zjištění, že tuzemským výrobcem byla na začátku 90. let brněnská Meopta, působící do té doby výhradně v oblasti zbrojního průmyslu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 11. 2021|

30 let zpět: Bolehlav jménem Milovice

Území o rozloze bezmála 360 hektarů s neznámým množstvím nezajištěné munice, na osm set chátrajících objektů, půda, zejména v okolí letiště Boží dar, prosáklá pohonnými hmotami. To vše bylo nevítané dědictví, které po sobě ve vojenském prostoru Milovice zanechala odsunutá Sovětská armáda. To vše na začátku devadesátých let dělalo nejednomu českému politikovi těžkou hlavu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 11. 2021|

30 let zpět: První čerpací stanice OMV na D1

Na 111. kilometru dálnice D1 u Pávova byl zahájen provoz první čerpací stanice rakouské značky OMV. Šlo o vůbec první čerpací stanici svého druhu v Čechách a na Moravě s důrazem na komplexní služby motoristům. Celá stavba trvala pouhé čtyři měsíce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 10. 2021|

30 let zpět: Televizní zpracování novely Nebe, peklo, ráj

Před 30 lety měl premiéru televizní film Nebe, peklo, ráj režiséra Zdeňka Potužila. Po slavnostní předpremiéře se sešli v klubu na Kavčích horách tvůrci s manželi Škvoreckými. Jak byla Zdena Salivarová spokojena s televizní podobou její stejnojmenné novely? Poslechněte si v krátkém rozhovoru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 10. 2021|

30 let zpět: Blokáda hranic kvůli kamionům

Otevření hranic po pádu železné opony přineslo nejen nové možnosti cestování, ale i jistá negativa. Obchod se západními zeměmi si vyžádal zahuštění kamionové dopravy. Ta trápila zejména obyvatele českého i německého pohraničí. Spolu s ekologickými organizacemi se proto někteří rozhodli na několika hraničních přechodech zablokovat silnice. U Pomezí na Chebsku pak o dohady s řidiči kamionů nebyla nouze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 10. 2021|

30 let zpět: Učeň chtěl unést letadlo

K poněkud amatérskému pokusu o únos dopravního letadla došlo právě před třiceti lety nad Prahou na vnitrostátní lince Bratislava–Praha. Sedmnáctiletý učeň ohrožoval posádku letadla výbušninou, přičemž požadoval milion marek a odlet za hranice. Po přistání postupně propustil cestující i celou posádku kromě kapitána. Reportáž už neuvádí, že po šestnácti hodinách vyjednávání se pachatel policii vzdal.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 10. 2021|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

30 let zpět: Volyňští Češi v Krupce

Sedmadvacet rodin volyňských Čechů z oblastí postižených jaderným zářením z Černobylu našlo nový domov ve městě Krupka na Teplicku. Prostředky na opravu věžového domu, kde byli volyňští Češi ubytováni, byly poskytnuty Ministerstvem pro hospodářský rozvoj České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 10. 2021|

30 let zpět: Připravuje se zákon o střetu zájmů

K chystané legislativě, která měla jasně stanovit, za jakých podmínek se představitelé státní moci mohou či nemohou současně angažovat v podnikatelské sféře, se vyjádřil tehdejší ministr spravedlnosti Leo Richter. „Pokud se někdo pokusí právní předpis obejít, pak mu nezbývá než odejít z politické scény,“ uvedl pro televizní Aktuality.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
2. 10. 2021|

30 let zpět: Slavnostní otevření Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Před třiceti lety byla v Ústí nad Labem slavnostně otevřena vysoká škola s názvem Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. K již existující pedagogické fakultě přibyly dvě nové: fakulta sociálně ekonomická a životního prostředí. Novinkou bylo rovněž tříleté bakalářské studium.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 9. 2021|

30 let zpět: Obnovení pražského autosalonu

Praha dokončovala poslední přípravy na obnovený autosalon, jehož datum se plánovalo na 20. říjen. Československo bylo jednou z mála zemí, která měla právo nazývat autosalon mezinárodním. Jeho historie totiž sahá až do roku 1904. A jaké novinky mohli návštěvníci očekávat?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 9. 2021|

30 let zpět: Konkurence na regionální trati

I na železnici se před 30 lety začalo projevovat konkurenční prostředí. Díky soutěživosti provozovatelů na Zlínsku se provoz na trati z Otrokovic do Vizovic dokonce ztrojnásobil. Doprava po dráze byla lacinější než cesta trolejbusem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 9. 2021|

30 let zpět: Spolupráce ODS a KDS před volbami

Pro parlamentní volby konané v červnu 1992 začaly politické strany už v září předchozího roku vyjednávat o možné spolupráci. Na čem se tehdy dohodla ODS s Křesťanskodemokratickou stranou, prozradili jejich předsedové Václav Klaus a Václav Benda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 9. 2021|

30 let zpět: Panika kolem benzinu jako reakce na puč v SSSR

Když se v Evropě objevil koronavirus, Češi v panice skupovali mouku a dělali zásoby. V srpnu 1991 se stalo něco podobného, byť v menší míře. Jakmile se dozvěděli o vojenském puči v SSSR, mnozí lidé na Ústecku tvořili dlouhé fronty a hromadně nakupovali. Ovšem něco jiného.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 8. 2021|

30 let zpět: Vojenský puč v Sovětském svazu

Před 30 lety se v Sovětském svazu odehrál pokus o státní převrat. Skupina politiků za pomoci armády odstavila od moci prezidenta Gorbačova a vyhlásila výjimečný stav. Do ulic Moskvy vyšly tisíce lidí. Nikdo tehdy nevěděl, co se bude dít a zda nedojde ke krveprolití.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 8. 2021|

30 let zpět: Pražský hrad očima turistů

Jak se za necelé dva roky od sametové revoluce proměnil areál Pražského hradu coby turistické destinace? Jaké prostory byly nově zpřístupněny a kam se návštěvníci naopak nepodívali bez placení?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 8. 2021|