TÉMA

Betlémské světlo

Skauti během soboty rozvezli po celém Česku betlémské světlo

Skautští kurýři v sobotu rozvezli po České republice betlémské světlo, které před týdnem přivezli z Rakouska. Na nádražích plamínek přebrali místní skauti nebo dobrovolníci a šířili jej i tam, kam koleje nevedou. Na pražské hlavní nádraží přijel vlak se světlem zažehnutým v Betlémě krátce před 10:00 a odpoledne ho skauti až do 19:00 rozváželi historickými tramvajemi.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 20:06|

Skauti přivezli betlémské světlo

Skauti přivezli do Česka betlémské světlo. Cestovali s ním z Vídně do Brna vlakem a v neděli jej oficiálně předají biskupovi. Příští týden v sobotu jej rozvezou vlaky po celé republice. Poslední dva roky plamínek skauti kvůli covidovým opatřením přebírali na hranicích s Rakouskem.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 19:15|

Otec, syn i vnuk Svěrákovi točí nový film. V Betlémském světle se prolíná realita s fikcí

V pondělí, den po svých 85. narozeninách, začal Zdeněk Svěrák natáčet se synem Janem osmý společný film s názvem Betlémské světlo. Zahraje si v něm hlavní roli spisovatele. Jeho manželku ztvární Daniela Kolářová. Scénář napsal režisér Jan Svěrák podle otcových povídek. Snímek vzniká v koprodukci České televize.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:15|

Plamínek z Betléma rozsvítil Česko. Skauti jej převzali na hranici

Plamínek zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, je v České republice. Skauti si pro něj tentokrát kvůli pandemii koronaviru nejeli do Vídně, ale ráno jej převzali na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen od svých rakouských kolegů.
13. 12. 2020|

Betlémské světlo skauti převezmou v Mikulově, v Česku ho rozdají pod širým nebem a bez koled

Letošní předávání betlémského světla by se s ohledem na opatření proti šíření covidu-19 měla uskutečnit zejména pod širým nebem, nebude je doprovázet zpěv koled. Skauti světlo také nebudou po republice rozvážet ve skupinkách, ale jen po dvojicích nebo trojicích. Tradiční ekumenická bohoslužba a setkání skautů v rakouském Salzburgu, při kterém by skauti světlo převzali, se uskuteční pouze prostřednictvím on-line streamu, k předání světla pak dojde na hranicích. Rozvoz začne 19. prosince.
3. 12. 2020|