TÉMA

Raphael Warnock

Demokraté podle projekcí vyhráli senátní volby v Georgii, v komoře budou mít 51 křesel

Ve druhém kole voleb do Senátu v americké Georgii podle projekcí institutu Edison Research zvítězil demokratický kandidát Raphael Warnock. Demokraté tak budou mít v horní komoře amerického Kongresu zřejmě 51 zástupců, republikáni 49. Vítězství Warnockovi připsala i projekce stanice CNN, podle níž získal 51,2 procenta hlasů. Sečteno je 99 procent hlasů, uvádí CNN.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 07:33|

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Demokraté by mohli získat Senát už před druhým kolem v Georgii. Rozhodují stovky hlasů

Demokratický senátor za americký stát Arizona Mark Kelly v úterních volbách do Senátu obhájil svoji funkci, píše agentura Reuters. Demokraté i republikáni tak nyní mají v této komoře Kongresu po 49 křeslech. O tom, zda si demokraté současnou těsnou většinu udrží, rozhodnou výsledky ze států Nevada a Georgie. V Nevadě jsou průběžné výsledky velmi těsné, v Georgii se bude v prosinci konat druhé kolo, v prvním těsně zvítězil demokrat.
12. 11. 2022Aktualizováno12. 11. 2022, 15:08|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

Ameriku čeká volební superúterý, Georgii klíčový souboj o Senát

Spojené státy čeká velmi důležité volební úterý. Stovky milionů Američanů během něj mají možnost ovlivnit podobu třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů. Voliči budou vybírat i guvernéry, starosty, státní úředníky a hlasovat v referendech o zákazu potratů nebo legalizaci marihuany. Demokraté hrají o to, jestli si udrží, nebo naopak ztratí většinu v Senátu. Jeden z klíčových soubojů se odehrává ve státě Georgie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:05|

Modrání americké Georgie. Proměňuje se obyvatelstvo a s ním i politická scéna

V listopadu 2020 byla americká Georgie jedním z klíčových států v prezidentských volbách. Po téměř třech dekádách tam neuspěl republikán, ale demokrat. Navzdory očekávání dokázali demokraté v tomto státě získat i obě senátní křesla. Z bezpečné republikánské bašty se rázem stal takzvaný swing state. Může za to dlouhodobě se měnící obyvatelstvo, dominantní hlavní město i mobilizace voličů. A také některé chyby republikánských politiků.
15. 1. 2021|

Demokraté podle projekcí získali v Georgii obě křesla. Před budovou Kapitolu v Atlantě se sešli demonstranti

V senátních volbách v americkém státě Georgie bylo k 14:00 středoevropského času sečteno asi 98 procent hlasů. Rozhoduje se o dvou křeslech, v obou soubojích již média prohlásila za vítěze demokratické vyzyvatele – Raphaela Warnocka a Jon Ossoffa. Před budovou Kapitolu v Atlantě se během dne shromáždila asi stovka příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Někteří z nich měli střelné zbraně.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 22:54|

O síle Bidenova prezidentství rozhodne sedm milionů voličů v Georgii. Hraje se o většinu v Senátu

Joe Biden je zvoleným prezidentem a demokraté se připravují na čtyři roky vládnutí. Stále jasno ale není v jedné podstatné věci – složení amerického Senátu. Ten má silnou roli v legislativním procesu a prezidenta může značně omezit. O posledních dvou křeslech a tím, kdo v horní komoře Kongresu získá většinu, rozhodne druhé kolo voleb v Georgii na začátku ledna. Že jsou tyto volby klíčové, ukazují i částky, které do Georgie míří – dárci už kandidátům věnovali stovky milionů dolarů.
7. 12. 2020|