TÉMA

Mateřství

Ukrajinky prchají před válkou, zájem o náhradní mateřství ale v zemi trvá. Kliniky lákají cizinky

O Ukrajině se před válkou mluvilo jako o centru světového náhradního mateřství. Surogace je v zemi legální a hojně ji využívaly páry ze zahraničí. Zájem nepolevuje ani v současnosti, mnoho Ukrajinek ale před hrůzami války ze země uprchlo. I proto se teď kliniky obracejí s nabídkou mateřství za úplatek na cizinky, hlavně z postsovětských států, ale i z východní Asie. Situaci kolem náhradního mateřství mapovala na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.
9. 11. 2023|

Půlroční a delší kojení má příznivý vliv na psychický vývoj dětí, naznačil český výzkum

Příznivý vliv kojení na rozvoj poznávacích funkcí u dětí naznačila studie, na které spolupracoval česko-slovenský tým. Efekt byl patrný u dětí kojených alespoň půl roku a déle, uvedli zástupci Akademie věd ČR (AV). Kojení také podle vědců zřejmě pomáhá zmírnit negativní dopady vysoce znečištěného ovzduší na psychický vývoj malých dětí.
19. 7. 2022|

Těhotenství i pro svobodné a lesby. Francouzský parlament přijal zákon o asistované reprodukci a bioetice

Po více než dvou letech sporů i demonstrací francouzský parlament v posledním čtení schválil zákon o asistované reprodukci a bioetice. Právo na státem hrazenou pomoc s otěhotněním budou moci získat všechny ženy, včetně těch svobodných nebo v lesbickém páru.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 19:57|

Těhotenství už vězenkyním trest automaticky nepřeruší. Ve Světlé nad Sázavou vzniklo speciální oddělení

Ve věznici Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku v úterý otevřeli oddíl pro odsouzené těhotné a matky s dětmi do jednoho roku. Bude až pro čtyři ženy, zatím je prázdný. Vznikl kvůli změně legislativy u žen odsouzených do věznice s ostrahou či s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dřív znamenalo těhotenství a rané mateřství automatické přerušení či odložení trestu, teď o něm musí rozhodovat soud.
1. 6. 2021|

Ukolébavky fungují ve všech jazycích. Děti je vnímají ještě před narozením

Hudba je mezinárodní jazyk, který se stává součástí našeho světa, už když jsme v mateřském lůně. Před příchodem na svět je jedním z nejsilnějších stimulů, které plod přijímá, hlas matky. Avšak vědci z Harvardovy univerzity učinili další krok vpřed, pokud jde o význam hudby a zvuku pro děti: objevili, že ukolébavky fungují, i když nejsou zpívány v mateřském jazyce. O výzkumu napsal italský deník La Repubblica.
14. 12. 2020|

Ženy, které rodily mnohokrát, mohou rychleji stárnout, tvrdí studie. Nejlépe jsou na tom matky tří dětí

Vysoký nebo nulový počet porodů může u žen v následujících letech urychlovat proces stárnutí. Poukázala na to nová studie publikovaná na stránkách Scientific Reports. Nejmenší riziko v tomto ohledu zaznamenali vědci u matek tří až čtyř dětí.
2. 12. 2020|