TÉMA

Matka

Za napadení učitelky potrestal soud matku obecně prospěšnými pracemi

Trest obecně prospěšných prací udělil soud ženě, která na základní škole v Náchodě napadla a těžce zranila učitelku svého syna. Odpracovat by měla 260 hodin. Podle nepravomocného rozsudku má také napadené pedagožce uhradit 57 576 korun jako nemajetkovou újmu a náhradu ušlého výdělku. Obžalovaná před soudem prohlásila vinu, po vynesení verdiktu si ale vzala lhůtu pro možné odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal.
7. 2. 2024|

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

Ukrajinky prchají před válkou, zájem o náhradní mateřství ale v zemi trvá. Kliniky lákají cizinky

O Ukrajině se před válkou mluvilo jako o centru světového náhradního mateřství. Surogace je v zemi legální a hojně ji využívaly páry ze zahraničí. Zájem nepolevuje ani v současnosti, mnoho Ukrajinek ale před hrůzami války ze země uprchlo. I proto se teď kliniky obracejí s nabídkou mateřství za úplatek na cizinky, hlavně z postsovětských států, ale i z východní Asie. Situaci kolem náhradního mateřství mapovala na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.
9. 11. 2023|

Vědci našli v mateřském mléce „zázračnou molekulu“, explozivně rozvíjí propojení v mozku

V mateřském mléku se skrývá droboučká molekula, která kojencům pomáhá nevídaným způsobem rozvíjet mozek a propojení v něm. Nový objev by mohl pomoci s vývojem kvalitnějších náhrad tohoto zásadního zdroje pro děti, které se nemohou kojit.
20. 7. 2023|

Odjíždíme k moři, řekl otec a bez svolení matky zmizel i s malým synem. Hledá je policie

Policisté z Plzeňského kraje pátrají po chlapci a jeho otci. Dítě, kterému je 4,5 roku a je svěřeno do péče matky, si bez jejího souhlasu otec vyzvedl a odjel s ním neznámo kam, napsali strážci zákona v úterý po 19. hodině na Twitteru.
11. 7. 2023|

Krajská zdravotní začala na severu Čech rodičkám dávat poukazy na výbavu pro novorozence

Porodnice v Ústeckém kraji chtějí pomoci rodinám se vzrůstajícími životními náklady. Zdravotnický holding Krajská zdravotní, který v regionu provozuje sedm nemocnic, v nichž je šest porodnic, tak novopečeným matkám nově dává poukázky na dva tisíce korun. Za ně mohou nakoupit ve zdravotnických pomůckách nebo lékárnách.
3. 7. 2023|

Australské požáry byly tak traumatické, že kojící matky přicházely o mléko

Když v letech 2019 a 2020 zasáhly Austrálii nejhorší požáry v historii, mělo to i řadu důsledků, které tehdy nebyly na první pohled patrné. Vědci teď popsali další z nich: stres způsobený živelnou pohromou měl výrazný dopad na kojící matky, které ztrácely schopnost tvořit mléko.
23. 5. 2023|

Policie pátrala po čtyřletém chlapci

Policie pátrala po chlapci z České Lípy a jeho matce. O vyhlášení pátrání požádala chlapcova babička a matka pohřešované ženy.
9. 5. 2023|

Narodila se jí zdravá dcera, přesto matku ochromily úzkosti a deprese. Teď pomáhá ostatním

Až tři čtvrtiny žen, které mají po porodu psychické obtíže, nevyhledají odbornou pomoc. Mají strach nebo nevědí, na koho se vlastně obrátit. Obojí vyplývá z provedených studií. Některé porodnice i organizace se proto zapojily do Světového dne duševního zdraví matek.
4. 5. 2023|

Musel do vazby, i když se staral o dítě bez matky. Muže se teď zastal Ústavní soud

Muž uspěl u Ústavního soudu se stížností na Krajský soud v Plzni, který trval na jeho vazbě v komplikované rodinné situaci. Staral se o dítě, jemuž krátce před tím zemřela matka. Ústavní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil s odůvodněním, že byla porušena základní práva stěžovatele na soudní ochranu a osobní svobodu zaručenou Listinou základních práv a svobod. Podle něj měl soud dbát nejlepšího zájmu nezletilého syna, kterého by se vazba otce nepochybně závažně dotkla. Muž měl problémy se zákonem kvůli drogové trestné činnosti.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 11:38|

Lékařům v Ostravě se podařilo zachránit autistu, který odmítal jíst. Pomohla přítomnost jeho matky

Lékařům z ostravské městské nemocnice se podařilo zachránit autistického chlapce, který přestal přijímat potravu. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny. Teď už znovu potravu přijímá. Podle psychologů se jeho stav zlepšil hlavně díky skvělé spolupráci mezi lékaři a matkou hocha. Případ by se mohl stát i příkladem pro další zdravotnická zařízení.
17. 3. 2023|

Vrchní soud potvrdil ženě za vraždu novorozeného syna patnáct let vězení

Za vraždu novorozence z loňského května odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil matce patnáct let vězení. Žena se k činu přiznala a uvedla, že ji mrzí. Rozhodnutí je pravomocné. Za vraždu dítěte hrozilo ženě až dvacetileté vězení. Podle soudu však nebyl skutek spáchán nijak výjimečným způsobem, vyšší trest by tak nebyl namístě.
14. 3. 2023|

Odvolací soud potvrdil ženě výjimečný trest za vraždu dcery a pokus o vraždu syna

Pražský vrchní soud potvrdil výjimečný dvaadvacetiletý trest ženě z Karlových Varů, která loni na jaře zabila svoji tříletou dceru a pokusila se zavraždit i pětiletého syna. Zamítl její odvolání, ve kterém uváděla, že nebyla v době spáchání činu příčetná a že trest je nepřiměřeně přísný. Matka se k pobodání dětí přiznala.
24. 1. 2023|

Ženy rodily desítky tisíc let ve stejném věku. Zlom přišel s civilizací, ukázal výzkum mutací DNA

Nová genetická metoda umožnila vědcům popsat velmi přesně, v jakém věku měli lidé v minulosti děti. Výsledky ukázaly, že desítky tisíc let se náš druh v tomto ohledu prakticky neměnil. Přelom přinesla až civilizace.
11. 1. 2023|

Policie vyšetřuje smrt ženy a dítěte v Krkonoších jako vraždu a sebevraždu

Smrt ženy a dítěte v Krkonoších vyšetřuje policie jako vraždu a následnou sebevraždu. Potvrdil to soudní znalec. Pohřešovanou čtyřicetiletou ženu z Prahy-západ a jejího tříletého syna našla horská služba mrtvé v lese u Růžové hory v Krkonoších. Záchranáři je hledali tři dny.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 13:13|

Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.
24. 12. 2022|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

Muž, který tvrdil, že lékaři v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem, míří znovu před soud

Pavel Hlávka, kterého soud původně zprostil obžaloby z šíření poplašné zprávy, před něj zamíří znovu. Plzeňský krajský soud zrušil osvobozující rozsudek na základě odvolání státního zástupce. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň-město Josef Prach. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin, který však na covid nezabírá.
29. 11. 2022|

Děti měly spolužákům z Ukrajiny pouštět ruskou hymnu. Podle učitelky jsou obvinění nadsazená

Vedení základní školy v Lázních Bělohradě prověřuje šikanu ukrajinských žáků od českých dětí. Ty měly svým ukrajinským spolužákům při vstupu do třídy pouštět ruskou hymnu. Upozornil na to starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) s odkazem na svědectví jedné matky.  Podle něj měly ruskou hymnu děti pouštět ukrajinským sestrám z druhé a páté třídy.
2. 11. 2022|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

Policie pátrala po šestnáctileté matce a její tříměsíční dceři

Policie  pátrala po šestnáctileté matce a její tříměsíční dceři.
15. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 15:29|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|