TÉMA

Jurij Ušakov

USA evakuují část ambasády v Kyjevě. Diplomaty stahuje i Rusko

Spojené státy evakuují z Ukrajiny diplomaty, kteří nezastávají kriticky důležité funkce, oznámilo velvyslanectví USA v Kyjevě. Počty pracovníků na svých zastupitelských úřadech na Ukrajině začala snižovat i Moskva. Ruská invaze na Ukrajinu by mohla začít 16. února, uvádějí Politico, The Wall Street Journal a Der Spiegel. Agentura Reuters uvedla, že mezi případnými západními sankcemi zřejmě nebude odpojení Ruska od platebního systému SWIFT.  Americký prezident Joe Biden během sobotního telefonátu upozornil ruského prezidenta Vladimira Putina, že v případě napadení Ukrajiny přijde rychlá odpověď.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 20:57|

USA a spojenci tvrdě odpoví na případnou vojenskou eskalaci kolem Ukrajiny, řekl Biden Putinovi

Americký prezident Joe Biden ujistil ve vzájemném rozhovoru šéfa Kremlu Vladimira Putina, že USA a jejich spojenci zareagují na případnou vojenskou eskalaci mezi Ruskem a Ukrajinou tvrdými ekonomickými a dalšími opatřeními. Putin při jednání žádal spolehlivé a právně závazné záruky toho, že se NATO nebude rozšiřovat na východ. Oba politici jednali prostřednictvím videotechniky dvě hodiny.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 23:21|

Příprava Nejedlého cesty do Ruska vyvolává spekulace. Podle Černínského paláce byla nestandardní

Příprava cesty poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nebyla standardní a vyvolává spekulace. Ve středu to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Chtěl by zlepšit komunikaci ministerstva s prezidentovou kanceláří. V jejím zájmu podle Petříčka je, aby cesty externího poradce byly transparentní. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 17:18|