TÉMA

OSPOD

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval

Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|

Pomoc při těžké nemoci či ovdovění. Ohroženým rodinám by stát mohl zaplatit terénní chůvu

Ohroženým rodinám by mohly pomáhat takzvané terénní chůvy. Zároveň má jít o prevenci, která pomůže dřív, než z malých potíží vzniknou vleklé krize. Službu hrazenou státem plánuje zavést ministerstvo práce a sociálních věcí.
12. 11. 2023|

Obyvatelé domu v Kunovicích jsou bez vody a elektřiny. Majitel je odpojil kvůli dluhu

V nemocnici zůstávají už jen dvě děti přiotrávené oxidem uhelnatým v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Situace v bytovém domě, který je teď odpojený od elektřiny i vody, ale zůstává napjatá.
18. 11. 2022|

Policie obvinila učitele z Teplicka z pohlavního zneužití. Hrozí mu deset let

Policie obvinila pedagoga, který vyučoval na biskupském gymnáziu v Krupce na Teplicku, z pohlavního zneužití a sexuálního nátlaku. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
5. 4. 2022|

Chlapečkovi, který leží měsíce osamocen v nemocnici, úřady konečně hledají pěstouna. O jejich činnost se zajímá ombudsman

Úřady se po odvysílání reportáže České televize začaly zajímat o situaci jedenáctiměsíčního chlapce, který strávil celý dosavadní život v nemocnicích a nejevila o něj zájem matka, ale dlouho ani OSPOD. Kvůli tomu se k němu nemůže dostat ani potenciální pěstounka. O vývoji v případu, na který upozornila, točila pro 168 hodin Jana Gerleová.
8. 11. 2021|

Po pondělním útoku v Tišnově jsou dva lidé v těžkém stavu. Policie obvinila podezřelého z pokusu o vraždu

Muž a žena jsou po pondělním útoku v Tišnově v Brně v nemocnici na ARO v těžkém stavu. Další žena je už mimo ohrožení života. Zadržený útočník zranil šest lidí, mezi kterými byly i dvě děti. Podle policie byl příbuzný členů rodiny. Policisté jej obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 14:12|

Lékaři chtějí očkovat dívku kvůli ohrožení na životě. Matka ji schovává

Soud rozhodl o odebrání dítěte kvůli tomu, aby mohlo být naočkováno proti tetanu. Matka s tím nesouhlasí a dceru schovává. Dívku před pár dny zranil kůň a podle nemocnice, kde byla ošetřena, je přímo ohrožena na životě a zdraví právě tím, že ji matka odmítla nechat proti tetanu doočkovat. Výjimečným případem z jihu Čech se zabývá i zmocněnkyně pro lidská práva.
2. 12. 2020|
Interview ČT24

Došlápněme si na největší firmy a jejich daně, radí poslankyně Richterová, kde vzít peníze na důchody

Vláda Andreje Babiše (ANO) představila Komisi pro spravedlivé důchody, jejich komplexní reformu však zatím nikoliv. Zatím k nim zaujímá politiku jejich jednorázového navyšování. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová míní, že jsou tři varianty, jak se k revizi systému v budoucnu postavit: zvýšit daně, zvýšit věk odchodu do důchodu nebo se smířit s tím, že životní úroveň v důchodu poklesne. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) v pořadu Interview ČT24 nastínila další možnosti: „došlápnout si“ na velké korporace, které v Česku neodvádí takové daně, jaké by měly.
8. 2. 2019|