TÉMA

Galerie Plato

Ostravská galerie Plato se dostala do finále architektonické ceny Evropské unie

Ostravská městská galerie Plato se dostala mezi pět finalistů architektonické ceny Miese van der Rohe. Prestižní ocenění každé dva roky uděluje Evropská unie, v aktuálním ročníku se o něj ucházelo 362 projektů.
21. 2. 2024|

Galerie Plato začíná dobrý život ve zrekonstruovaných jatkách

Ostravská galerie Plato našla po letech provizorií trvalé působiště. Ve středu 21. září zahajuje činnost v nově zrekonstruované budově bývalých jatek. Dům z režných cihel skrývá moderní interiér pro výstavy současného umění a městské galerii nabízí zázemí srovnatelné s evropským standardem. Zahájení spojené s vernisáží nové výstavy pátrající po obsahu „dobrého života“ je přístupné veřejnosti.
21. 9. 2022|

Dělníci přestavují ostravská jatka na galerii. Vymění tisíce cihel

V Ostravě pokračuje rekonstrukce památkově chráněné budovy bývalých jatek. Podle architektonického návrhu polské kanceláře KWK Promes Roberta Konieczného z nich vznikne galerie současného umění Plato. Dělníci pracují v interiérech i na architektonicky cenném plášti objektu.
1. 4. 2021|

Blesk z polských protestů proti zákazu potratů zasáhl i galerii Plato

Ostravská galerie Plato reaguje na snahy o potlačování práva žen rozhodovat o svém těhotenství, které sleduje v Polsku i na Slovensku. Kurátoři oslovili sedm umělců a uměleckých dvojic, aby svůj postoj vyjádřili vizuálním komentářem. Zájemcům ho sdělují na exteriérové výstavě Písek ve stroji – Piekło kobiet. Polský název v překladu znamená „peklo žen“ a je jedním z hesel současných polských protestů.
1. 12. 2020|