TÉMA

Chuť

Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili

Pivo by mohlo být ještě lepší než v současnosti, věří belgičtí vědci. A vymysleli plán, jak to udělat – umělá inteligence vyhodnotila statisíce recenzí piv a dokázala z nich zjistit, jaké chemické látky lidé vnímají jako nejchutnější. Nápoj, který na základě tohoto modelu vznikl, pak lidem skutečně chutnal.
27. 3. 2024|

Náchod opravil prameník minerálky Idy, chutná však jinak a není zatím použitelná k léčbě

V Náchodě měla po osmi letech opět začít téct minerálka Ida. Neteče. Vyšlo najevo, že voda nemá své původní složení. Podle hydrologů se to změní až po mnoha týdnech po odčerpání povrchových zásob. Město počítá s tím, že až to bude možné, nabídne minerálku z prameníku zdarma. V náchodských obnovených lázních by se měla používat hlavně ke koupelím.
23. 3. 2024|

Odstranění zubů moudrosti by podle vědců mohlo mít pozitivní vliv na schopnost rozlišovat chutě

Vytržení třetích stoliček, které se označují také jako zuby moudrosti, může mírně zlepšovat schopnost vnímat chutě. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Chemical Senses. Podle vědců může tento efekt přetrvávat i celá desetiletí.
30. 6. 2021|

V sobotu přibylo 74 nakažených. Od úterý by mohly skončit roušky ve třídách ve zbylých krajích

Ve třech krajích, kde ještě musí žáci nosit ve třídách respirátory, by mohla tato povinnost v úterý skončit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jeho záměr ale ještě musí schválit vláda, která se sejde v pondělí. Epidemie covidu-19 stále slábne i v nejhůře zasažených regionech. V sobotu bylo pozitivních pouze 74 testů na covid-19. Stejně jako minulou neděli spadl denní přírůstek pod stovku, byl dokonce ještě nižší. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden už jen v jednom okrese více než 50 nových případů.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 19:52|

Při nákaze britskou variantou covidu se více kašle, méně častá je ztráta čichu

Příznaky u lidí nakažených covidem-19 se podle britského průzkumu liší podle toho, zda pacienty zasáhla britská varianta nebo původní covid. Ti s britskou variantou mají častěji kašel, bolí je v krku a jsou unavení. Ztráta chuti a čichu je u nich naopak méně častá, píše agentura Reuters.
27. 1. 2021|

Brněnská nemocnice otevřela poradnu pro pacienty se ztrátou čichu po prodělaném covidu

Fakultní nemocnic u svaté Anny v Brně zřídila poradnu pro pacienty, kterým se po prodělané nemoci covid-19 nevrátil čich a chuť. Porucha čichu se podle průzkumu objevuje až u šedesáti procent lidí nakažených koronavirem. Pokud se smysly nevrátí do čtyř až šesti týdnů, je podle lékařů nutné problém řešit.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 16:28|