TÉMA

Pobídky

Čeští kaskadéři si zahráli v akčním velkofilmu The Gray Man. První recenze jsou velmi vlažné

Po světové premiéře nejprve v kinech ve vybraných zemích a od příštího pátku na Netflixu. První diváci viděli hvězdně obsazený špionážní snímek The Gray Man. První kritiky z filmu nejsou příliš nadšené. Zmiňovaná placená filmová platforma ho ohlašovala jako svůj nejdražší projekt s rozpočtem 200 milionů dolarů. Loni se natáčel i v Praze. Z Česka však některé zahraniční štáby mizí.
15. 7. 2022|

Zbytečně zastavujeme rozjetý vlak, komentují čeští producenti omezení žádostí o filmové pobídky

Investice zahraničních filmařů v Česku narůstají. Jen loni dosáhly rekordních bezmála devíti miliard korun. I díky pobídkám začaly přicházet velké streamovací společnosti, které tu natáčejí zejména velkorozpočtové seriály a filmy. Systém pobídek, který vrací producentovi pětinu uznatelných nákladů, však není na velké hráče připravený.
5. 7. 2022|

První měsíc rozpočtového provizoria končí. Někteří provozovatelé sociálních služeb nemají na výplaty

Končí první měsíc rozpočtového provizoria. Došlo kvůli němu ke zpožděním plateb pro některé poskytovatele sociálních služeb nebo odsunutí nových registrací filmových pobídek. Hrozí i potíže s proplacením armádních zakázek. V rámci provizoria může stát každý měsíc vyplácet jednu dvanáctinu schváleného rozpočtu z loňska. Vláda očekává, že hospodaření v provizoriu skončí nejpozději za dva měsíce.
28. 1. 2022|

Hollywood i přes covid točí v Česku nejvíc v historii. Druhý díl thrilleru Vyproštění utratí dvě miliardy

V Česku začalo natáčení akčního thrilleru Vyproštění 2, které bude ještě rozsáhlejší než projekt The Gray Man, který obsadil Prahu v létě. V tuzemsku tak Netflix točí svoje největší snímky pro příští rok – a další studia české služby rovněž využívají ve velkém. Podle objemu zakázek je současné období nejsilnějším v historii, Státní fond kinematografie tak volá po navýšení pobídek. Podle informací ČT24 by se mohl v Česku točit i nákladný horor Nosferatu s Anyou Taylor-Joy v hlavní roli, herečkou známou z Dámského gambitu.
2. 12. 2021|

Stát neví, jak pomohly investiční pobídky, a ministerstvo nesleduje dodatečné náklady, konstatuje NKÚ

Stát ani po letech neví, jak Česku pomohly investiční pobídky, kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve zprávě zveřejněné v pondělí. Od roku 2000 do roku 2019 přitom příjemci vyčerpali přes 75 miliard korun, většinou v podobě slevy na dani z příjmů. Kontroloři také konstatovali, že ministerstvo průmyslu a obchodu nesleduje dodatečné náklady státu, které pobídky provázejí. Resort odmítá, že by investiční pobídky nevyhodnocoval. V reakci na zjištění NKÚ také uvedl, že systém pobídek v roce 2019 upravil, aby podporoval vytváření vyšší přidané hodnoty.
19. 4. 2021|

Investiční pobídky pro malé a střední firmy budou dostupnější

Získání investičních pobídek bude obecně dostupnější pro malé a střední podnikatele, stejně jako pro výrobce zdravotnického zboží či ochranných pomůcek –⁠ ti nebudou muset plnit dosavadní podmínku vyšší přidané hodnoty, minimální výši investice nebo počet pracovních míst. Tyto kroky schválila v pondělí vláda, potvrdil po jejím jednání ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 20:52|