TÉMA

Vodoprávní úřad

Hladík o Bečvě: Soud rozhodl jako chytrá horákyně, moudrý z toho nejsem

Za ekologickou havárii desetiletí, otravu čtyřiceti tun ryb v hodnotě desítek milionů korun v řece Bečvě, trest nepadl. Soud ve Vsetíně zprostil viny Oldřicha Havelku, ředitele společnosti Energoaqua, nepotrestal ani samotnou firmu, přestože ji označil za viníka havárie. „Jsem z toho absolutně nešťastný,“ okomentoval rozhodnutí soudu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Podobným haváriím by podle něj měla zabránit novela vodního zákona, kterou projednává Poslanecká sněmovna.
24. 10. 2023|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

Za naší prací si stojím. Závěry vyšetřování k Bečvě neuspokojují zejména politiky, říká ředitel ČIŽP

Poslanci se dopoledne sejdou na mimořádném jednání o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Schůzi iniciovali opoziční koalice SPOLU a Piráti se Starosty. Ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss v Událostech, komentářích řekl, že závěry policejního vyšetřování zřejmě v současné době neuspokojují zejména politiky.
5. 10. 2021|

Do Bečvy unikl minulý týden podle inspekce dusitanový dusík. Zdroj je zatím neznámý

Výsledky rozborů vzorků vody z řeky Bečvy, které ve Valašském Meziříčí - Juřince minulé úterý odebrala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Sdělila to mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Výsledky rozborů odebraných vzorků potvrdil i vodoprávní úřad Valašské Meziříčí. Na hladině řeky se v úterý vytvořila pěna. Zdroj úniku zatím není známý.
30. 11. 2020|