TÉMA

Osvětlení

Nové lampy a úspornější svítidla. Přes 550 obcí a měst rekonstruuje veřejné osvětlení

Česká města a obce rekonstruují svá veřejná osvětlení. Podle dat, která ČT poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), už resort za rok a půl obdržel téměř 700 žádostí za zhruba miliardu a půl. Obce a města motivuje snaha ušetřit náklady na vybudování nového osvětlení a i na svícení samotné.
5. 12. 2023|

Svítíme moc a špatně. Odborníci upozorňují na světelný smog, který škodí lidem i přírodě

Evropu trápí světelný smog. Noci, které by měly být tmavé, už zdaleka tak tmavé nejsou. Může za to umělé osvětlení. Až 99 procent obyvatel Evropy žije pod osvětlenou oblohou. Situaci zhoršuje i trend posledních let, kdy obce a města ve snaze ušetřit za energie instalují LED osvětlení. Kvůli tomu se ale na řadě míst svítí příliš, a to i tam, kde to není potřeba. Navíc se často svítí nevhodným bílým světlem, což ruší biologické rytmy člověka a ohrožuje druhovou rozmanitost.
6. 8. 2023|

Nový pardubický stadion kritizují sousedé. Světla z něj září do dalekého okolí

Po prvních odehraných utkáních si začali sousedé nově opraveného pardubického stadionu stěžovat na jeho osvětlení. Tvrdí, že lampy jim svítí přímo do bytů. Vedení města sice prý žádnou oficiální stížnost nedostalo, slibuje ale, že se bude situací zabývat. Od projektanta chce ujištění, že osvětlení neporušuje normy.
7. 2. 2023|

Nesvítí vůbec, nebo poblikává. Nové osvětlení v centru Brna má potíže

Nové girlandy v centru Brna nefungují správně. Aktuálně mají zobrazovat padající sněhové vločky, ne na všech těchto zařízeních je to ale vidět. Některé girlandy nesvítí vůbec, jiné třeba problikávají. Podle autorů a provozovatelů je to tím, že jsou zatím ve zkušebním provozu. Přiznávají potíže se signálem i s technologií.
1. 12. 2022|

Uhlí je málo, plyn drahý. Polské město vyčlení místa, kam se lidé budou moct přijít zahřát

Polské město Walbrzych plánuje zavést drastická opatření na úsporu energií, městské podniky začnou šetřit na osvětlení i vytápění. Radnice také vyčlenila budovy, kde se lidé budou moci zadarmo ohřát. Podle radnice totiž kvůli vysokým cenám plynu nebo chybějícímu uhlí někteří obyvatelé nevytopí své domovy. Město ale plánuje dál plně vytápět botanickou zahradu se vzácnými tropickými rostlinami.
12. 9. 2022|

Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá

Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.
10. 8. 2022|

Noční osvětlení by mohlo přispívat ke vzniku rakoviny štítné žlázy, naznačili vědci

Světelné znečištění by mohlo zvyšovat nebezpečí vzniku rakoviny štítné žlázy. Naznačila to nová studie, jejíž první výsledky publikoval odborný časopis Cancer. Účastníci žijící v oblastech s nejvyšší mírou nočního osvětlení měli podle výzkumu až o 55 procent vyšší riziko tohoto onemocnění než respondenti, kteří naopak pobývali na nejtemnějších místech.
14. 2. 2021|

Začal advent. Na mnoha českých náměstích se rozsvítily vánoční stromy

Zda se letos rozsvítí vánoční stromy na českých a moravských náměstích, bylo do poslední chvíle velkou otázkou. Epidemie koronaviru výrazně zasáhla do rozhodování radnic, zda tradici udržet. Nakonec se ale všechna velká města rozhodla ji nepřerušit. V jiné situaci jsou naopak vánoční trhy. Některá města je kvůli vládním opatřením razantně omezila, jiné pak úplně zrušila.
30. 11. 2020|