TÉMA

Perník

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

30 let zpět: Perníkový betlém v pražském kostele svatého Matěje

Kam se Pražané během vánočních svátků před 30 lety vydávali na procházku za betlémy? Jedním z oblíbených míst byl kostel svatého Matěje v Dejvicích, který sice ani dnes nepatří mezi nejznámější kostely v Praze, ale díky unikátnímu perníkovému betlému nalákal každý rok o Vánocích mnoho návštěvníků.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 12. 2021|

Jak se loupal perníček. Chuťová stopa českých Vánoc vede až do středověkého Jeruzaléma

Zdobené perníčky jsou tradiční součástí českého vánočního stolu, a i když to v soudobé konkurenci průmyslově vyráběných cukrovinek nemusí být patrné, právě perník kvůli použitému exotickému koření po staletí představoval prémiovou pochoutku. Ve střední Evropě má navíc nebývalou tradici sahající až do středověku.
24. 12. 2020|