TÉMA

Gergely Gulyás

Maďarská vláda od srpna zruší cenové stropy u základních potravin, zavede ale povinné slevy

Maďarská vláda začátkem srpna zruší cenové stropy u základních potravin. Zároveň však nařídí maloobchodníkům poskytovat výraznější slevy u vybraného potravinářského zboží. Oznámil to podle agentury Reuters šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.
22. 6. 2023|

Maďarsko by Putina na základě mezinárodního zatykače nezadrželo, řekl šéf Orbánovy kanceláře

Maďarsko by nezadrželo ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud by vstoupil na jeho území. Prohlásil to ve čtvrtek podle agentury Reuters šéf Orbánovy kanceláře Gergely Gulyás. Jak dodal, neexistuje k tomu právní důvod. Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal minulý týden na šéfa Kremlu zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných ukrajinských území do Ruska. Maďarsko přitom podepsalo a ratifikovalo Římský statut, na základě kterého ICC vznikl.
23. 3. 2023|

Maďarská prezidentka vyzvala poslance, aby schválili rozšíření NATO. Souhlas přidal finský parlament

Maďarská prezidentka Katalin Nováková vybídla zákonodárce, aby ratifikovali vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance „co nejdříve“. Zástupci vládnoucí strany Fidesz uvedli, že tak učiní. V maďarském parlamentu, kde příslušné návrhy na měsíce uvízly, debata o ratifikaci začala ve středu. Maďarsko s Tureckem jsou posledními zeměmi třicetičlenné Aliance, které vstup dvojice skandinávských zemí dosud neschválily. Finský parlament ve středu schválil zákon, jenž zemi členství v NATO umožňuje.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:58|

Maďarsko zrušilo zastropování cen pohonných hmot

Maďarská vláda na návrh ropné a plynárenské skupiny MOL zrušila zastropování cen pohonných hmot. Oznámil to šéf premiérova kabinetu Gergely Gulyás.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:06|

Evropská komise zahájila s Maďarskem řízení kvůli porušování principů právního státu

Evropská komise (EK) formálně zahájila s Maďarskem řízení, při kterém mu může odebrat část dotací kvůli porušování principů právního státu. Oznámila to místopředsedkyně EK Věra Jourová. Unijní exekutiva totiž v Maďarsku zjistila prohřešky, které mohou ohrozit řádné rozdělování společných peněz. Komise do Budapešti poslala dopis, ve kterém dala Maďarsku čas na nápravu, než podnikne další kroky. Šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás potvrdil, že vláda dopis obdržela, podrobněji se k němu vyjádří ve čtvrtek.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 18:02|

Maďarsko jako jediné v Evropě testuje ruskou vakcínu na covid-19, experti určí, zda je funkční

Ruskou vakcínu Sputnik V na covid-19 testuje Maďarsko. Tamní experti mají určit, zda je vhodná pro použití, preparát totiž nemá povolení od unijní lékové agentury. Budapešť se ale chystá nakoupit i vakcíny západních firem. Podle premiéra Viktora Orbána stát brzy začne registrovat zájemce, aby zjistil, jaká je poptávka po dobrovolném očkování.
30. 11. 2020|