TÉMA

Nadhim Zahawi

Britský premiér odvolal z vlády kvůli daním předsedu Konzervativní strany Zahawiho

Britský premiér Rishi Sunak v neděli odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážně porušil ministerský kodex, informovala agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 11:42|

Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:25|

O post nového lídra britské Konzervativní strany se utká osmička kandidátů

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Oznámil to v úterý Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Favoritem klání je zřejmě bývalý ministr financí Rishi Sunak, který na svou stranu získal zatím nejvíc zákonodárců. Průzkumy favorizují i exministryni obrany Penny Mordauntovou.
12. 7. 2022|

Johnson navzdory revoltě v kabinetu odmítá odstoupit

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci několika ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by sám odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry. K demisi vyzval Johnsona i jeho dlouholetý spolupracovník a ministr Michael Gove. Premiér jej následně odvolal.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 23:59|

Na Slovensku bude od soboty platit zákaz vycházení, v Německu se uzavřela většina obchodů

V celém Německu se ve středu kvůli nepříznivému vývoji pandemie covidu-19 zavřely obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby. Neotevřely se ani školy. Zpřísněná opatření začínají platit také v Londýně. Ve Velké Británii se za první týden nechalo naočkovat 138 tisíc lidí. O zpřísnění karanténních opatření ve středu rozhodla také slovenská vláda. Od soboty zavede zákaz vycházení, který ale bude mít řadu výjimek včetně cest do zaměstnání. Ve všech zemích se v posledních dnech epidemická situace zhoršila.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 22:04|

V britském kabinetu přibyl člověk zodpovědný za očkování proti covidu. Prý znamení, že by brzo mohlo začít

Britská vláda se podle všeho připravuje na program hromadného očkování. Jako znamení se chápe jmenování nového člena vlády zodpovědného za očkování proti covidu-19. Touto funkcí premiér Boris Johnson pověřil náměstka ministra obchodu Nadhima Zahawiho. Podle médií by vakcinace mohla začít v nejbližších dnech.
28. 11. 2020|