TÉMA

Rennes

Francie opět na nohou. Protestující pálí odpadky, ulice střeží rekordních třináct tisíc policistů

Francii v úterý zasáhlo desáté kolo stávek proti důchodové reformě, která zvyšuje věk odchodu do penze o dva roky. Protestující ráno přerušili železniční dopravu a zablokovali silnice u Rennes a Nantes. Stávky v přepravním, leteckém a energetickém sektoru dopadají na veřejnou infrastrukturu. Studenti některých univerzit se kvůli barikádám nemohli dostat do kampusů. V ulicích hlídkuje rekordních třináct tisíc policistů, z toho přes pět tisíc v Paříži. Demonstrace provázejí násilnosti od chvíle, kdy vláda protlačila zákon bez hlasování parlamentu.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 18:37|

Nejste král, vzkazovali Macronovi bouřící se Francouzi. Při střetech utrpělo zranění přes sto policistů

Demonstranti ve čtvrtek ve Francii zablokovali pařížské letiště, ochromili železniční dopravu a na některých místech se střetli s policií. V západofrancouzském městě Nantes použila policie proti protestujícím slzný plyn, v Rennes zase vodní děla. Při zásazích utrpělo zranění 123 policistů a bylo zatčeno osmdesát lidí. Po celé zemi se konalo další kolo stávek na protest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho velmi nepopulární důchodové reformě, uzavřeny byly některé školy a kvůli pokračující stávce popelářů se na ulicích dál hromadí odpadky.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 21:53|

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek na pláži zemřeli dva senioři

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 22:45|

Výjimečný pravěký žralok měl ploutve jako orlí křídla. Chováním připomínal mantu

Vědci objevili nový druh pravěkého okřídleného žraloka, který se živil planktonem. Jeho tělo i způsob života nápadně připomínají dnešní manty obrovské, přitom ale v oceánech plul desítky milionů let před nimi.
21. 3. 2021|

Francouzi opět demonstrovali kvůli návrhu bezpečnostního zákona. Protestovalo se v desítkách měst

Ve městech po celé Francii se v sobotu znovu lidé vydali do ulic vyjádřit nesouhlas s návrhem bezpečnostního zákona, který například zakazuje publikovat snímky, kde je možné identifikovat členy pořádkových složek. Francouzská média hlásí shromáždění v desítkách měst včetně Paříže, Lyonu či Montpellieru. Dnešní mobilizace je několikátou za poslední měsíce, opatření mezitím schválila dolní komora francouzského parlamentu.
30. 1. 2021|

Francouzská policie ukončila nelegální taneční party, Řecko zpřísní opatření

Francouzská policie v sobotu ukončila velkou party, která se nedaleko bretaňského Rennes v rozporu s protikoronavirovými restrikcemi konala už od silvestrovského večera. Sjelo se na ni asi 2500 lidí, z nichž někteří se s policisty střetli, uvádí agentura Reuters. Řecko mezitím oznámilo zpřísnění opatření, platit začne v neděli.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 16:43|

„Nechte nás natáčet, nechte nás dýchat.“ Ve Francii se protestovalo proti zákonu o globální bezpečnosti

V sedmdesáti francouzských městech desetitisíce občanů protestovaly proti návrhu kontroverzního zákona o globální bezpečnosti. Na jeho základě by hrozilo vězení lidem, kteří by zveřejnili fotografie policistů s úmyslem ublížit jim. Podle kritiků by však nařízení narušilo svobodu tisku a právo občanů na informace, píší francouzská média. Demonstrací po celé zemi se podle ministerstva vnitra zúčastnilo 133 tisíc lidí, z toho 46 tisíc v Paříži. Před týdnem to bylo 22 tisíc. Během protestu v hlavním městě se část demonstrantů střetla s pořádkovými silami.
28. 11. 2020Aktualizováno28. 11. 2020, 22:46|