TÉMA

Bonus

Pojišťovny budou mít snazší bonifikaci zodpovědných pacientů. VZP chce také znevýhodnit ty, kdo na prevenci nechodí

Odměňovat pacienty za pravidelné preventivní prohlídky má zdravotním pojišťovnám umožnit novela, kterou dokončuje ministerstvo zdravotnictví. Do dvou týdnů by návrh měl jít do připomínkového řízení a na konci června ho chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit vládě. Pojišťovny ovšem uvažují i o tom, že kromě zvýhodnění těch, kdo na prevenci chodí, naopak omezí čerpání některých bonusů těm, kteří prevenci zanedbávají.
9. 3. 2024|

Obliba benefitů pro zaměstnance roste. Firmy nabízejí i náborový příspěvek či práci z domova

Nalákat nové zaměstnance a udržet ty kvalitní bude i v novém roce při nízké nezaměstnanosti klíčovým úkolem mnoha firem. Snaží se motivovat i pomocí nejrůznějších bonusů. Spousta z nich se tak už stala téměř samozřejmostí, například dotované obědy nebo mobilní telefony. Společnosti stále jako v době pandemie nabízejí i práci z domova nebo příspěvky na zdraví. Čím dál oblíbenější jsou i náborové benefity.
6. 1. 2023|

Novou sněmovnu čeká v týdnu první mimořádná schůze. Projedná návrhy reagující na covidová opatření

Aktuální vlna epidemie covidu ovlivní i jednání nově ustavené sněmovny. Ve středu má na programu první mimořádnou schůzi. Poslanci posoudí návrhy končícího Babišova kabinetu, které reagují na zavádění nových protiepidemických zákazů. Až později přijdou na řadu plány příští vlády jako úprava státního rozpočtu.
29. 11. 2021|

V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo přes osm tisíc žádostí, většinu nezamítlo

Tento týden skončilo podávání žádostí o jednu z posledních kompenzací, které pomáhaly podnikatelům zasaženým koronavirovými zákazy. V programu Covid – nepokryté náklady přijalo ministerstvo průmyslu přes osm tisíc žádostí za devět a půl miliardy korun. Většinu úřady nezamítly.
19. 9. 2021|

Zaměstnavatelka odmítla proplatit covidový bonus řidičům sanitek. Po natáčení s ČT dostal jeden z nich výpověď

Někteří řidiči sanitek z Nového Bydžova nedostali odměny slíbené státem. Za nasazení při epidemii jim 75 tisíc korun přitom garantuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Majitelka dopravní firmy, která šoféry zaměstnává, bonus ale odmítla vyplatit. Po urgenci dostali jen zlomek.
14. 6. 2021|

Sněmovna odmítla prodloužení nynějšího nouzového stavu. Pandemický zákon schválila

Poslanecká sněmovna v pátek odmítla prodloužení nouzového stavu. Vláda tak schválila vyhlášení nového, který bude platit od 27. února do 28. března, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Právě k tomu vládu sněmovna na pátečním jednání vybídla. Pandemický zákon poslanci schválili v senátní verzi, podepsal ho už i prezident Miloš Zeman. Naopak neschválili příspěvek 370 korun pro lidi v karanténě.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 20:45|

Koronavirový příspěvek podnikatelům se má zdvojnásobit na tisíc korun, schválil Senát

Příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem, na které dopadla omezení proti koronaviru, se zdvojnásobí na tisíc korun denně, odhlasovala horní komora. Senát také chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. Senát hodlá vložit prodloužení lhůty do příslušné vládní předlohy, kterou ve čtvrtek se svým návrhem poslal zpět do sněmovny. O jeho výsledné podobě tak rozhodnou poslanci. Bonus k náhradě mzdy, takzvaná izolačka, může činit až 370 korun denně.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 19:33|

Řadě firem chybí pracovníci. Některá místa přitom stát udržuje v klinické smrti, řekl exministr Pilný

Vláda jedná o finančním bonusu pro lidi v karanténě. Má takové opatření smysl? A na co by se měla česká vláda soustředit v době epidemie covidu-19? Na otázky odpovídal bývalý ministr financí a pražský zastupitel za hnutí ANO Ivan Pilný v pořadu Interview ČT24.
2. 2. 2021|

Stát chystá finanční bonus pro lidi v karanténě. Konkrétní podobu chce mít hotovou do týdne

Vláda se na jednání se zaměstnavateli a odbory shodla na tom, že je potřeba zvýšit finanční příspěvek pro lidi, kteří kvůli koronaviru skončí na lůžku nebo v karanténě. Od štědřejší podpory si slibuje, že Češi nebudou kvůli možným finančním ztrátám riziko šíření nákazy podceňovat a přecházet. Ve hře jsou nyní tři scénáře podpory, jasno chce mít kabinet do konce týdne.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 23:58|

Prodlužuje se kompenzační bonus. Ministerstvo slíbilo možnost souběhu s Antivirem

Zhruba 150 milionů korun zatím vyplatila v rámci podzimního kompenzačního bonusu Finanční správa. Další žádosti zpracovává. Zároveň se do 13. prosince prodlužuje doba, po kterou mají živnostníci, lidé pracující na dohodu nebo společníci malých firem na peníze nárok. Ministerstvo financí pak v pátek odpoledne uvedlo, že chystá změnu, která umožní souběžné vyplácení kompenzačního bonusu a programu Antivirus.
27. 11. 2020|
Interview ČT24

Bonus pro seniory je tak evidentní předvolební krok, až je to úsměvné, tvrdí Dlouhý

Růst životní úrovně tuzemských penzistů je žádoucí podpořit, Česká republika by ale neměla opouštět rozpočtovou disciplínu. Myslí si to prezident české Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který byl hostem Interview ČT24. Deklarovaný záměr vlády vyplatit seniorům jednorázový příspěvek až ve výši šesti tisíc korun jako takzvané rouškovné označil za průhledný tah před nadcházejícími krajskými volbami.
25. 8. 2020|

Lékařské odbory se chystají za Babišem. Nelíbí se jim bonusy za nasazení v první linii

Lékařský odborový klub kritizuje odměňování zdravotníků a v úterý o něm bude jednat s premiérem Andrejem Babišem. Podle šetření lékařských odborů totiž v necelé polovině ze čtyřiceti oslovených nemocnic nedostali zaměstnanci žádný bonus za své nasazení kvůli pandemii nového koronaviru. Zdravotnický resort to vysvětluje tím, že vliv má jen na své přímo řízené organizace, jinak o bonusech rozhoduje zřizovatel.
7. 7. 2020|

Pod odkladem EET do konce roku i kompenzačním bonusem pro více lidí je prezidentův podpis

Prezident podepsal tři zákony, které prošly v posledních dvou dnech přes výhrady senátorů sněmovnou. Jisté tak je, že se elektronická evidence tržeb přeruší až do konce roku, nikoli však do roku 2023, jak navrhoval Senát. Rozšíří se také okruh samostatně výdělečných osob, které dostanou v souvislosti s koronavirovým útlumem od státu podporu. Zároveň přibyl prezidentův podpis i pod novelu zákona o obecní policii.
28. 5. 2020|

Záchranáři se dočkají mimořádných odměn, asociace doufá ve vyplacení v červenci

Od počátku koronavirové pandemie jsou záchranáři v první linii stejně jako sestry či lékaři a také je čeká za enormní nasazení finanční odměna. Ministerstvo zdravotnictví ji slibuje vyplatit všem pracovníkům záchranných služeb za práci v posledních třech krizových měsících. Vládou schválenou 1,1 miliardy má dostat na sedm tisíc zaměstnanců.
27. 5. 2020|