TÉMA

Principy právního státu

Opozici u korespondenční volby vadí možná neústavnost. Zpochybňování systému nesvědčí nikomu, zní z koalice

Sněmovní zahraniční výbor doporučil schválit koaliční návrh korespondenční volby beze změn. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) to souvisí s tím, že neobdržel žádný pozměňovací návrh. Opoziční poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) mají za to, že hlasování poštou ohrozí demokratické principy voleb a že návrh zákona koaličních poslanců není dost kvalitní. Místopředseda STAN Jan Lacina v Událostech, komentářích podotkl, že princip všeobecnosti voleb trpí pod stávající zákonnou úpravou.
15. 3. 2024|

Soud zrušil opatření, které žádá negativní test před návratem do Česka

Soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po Češích paušálně žádá před návratem ze zahraničí negativní test na covid-19. Ministerstvo totiž podle soudního senátu nevysvětlilo, proč nepostačí občany podrobit opatřením teprve po jejich návratu. Rozsudek bude účinný od 5. dubna. Informoval o tom mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Ministerstvo se zatím k verdiktu nechtělo vyjádřit. S rozsudkem se teprve seznamuje, sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:01|

Polsko dál blokuje unijní rozpočet. Spor o spojení vlády práva s penězi ale nechce řešit u soudu

Polská vláda odmítá návrh předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové řešit před Soudním dvorem Evropské unie spory, kvůli kterým spolu s Maďarskem blokuje schválení sedmiletého rozpočtu a fondu krizové pomoci. Podle agentury PAP to řekl šéf polské diplomacie Zbigniew Rau. Varšava a Budapešť odmítají pravidlo, aby vyplácení unijních peněz bylo podmíněno dodržováním principů právního státu.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 18:26|