TÉMA

ČT EDU

Pětina ukrajinských uprchlíků chyběla ve škole. Odborníci doporučují intenzivnější kurzy češtiny

Ukrajinské rodiny se potýkají s odmítáním při zápisech do škol a upozorňují na málo volnočasových aktivit pro děti a nedostatek příležitostí učit se česky. Vyplynulo to z prvního výzkumu, který se zaměřil na jejich zkušenosti i bariéry ve vzdělávání. Začlenění do společnosti je přitom klíčové pro psychiku dětí i osvojení jazyka.
19. 7. 2022|

Křišťálovou lupu získali Michal Bláha nebo film V síti. Web ČT24 je ve zpravodajství druhý

Ocenění za nejlepší projekt roku v 15. ročníku ankety Křišťálová lupa získala aktivita českých technologických firem a IT nadšenců zaměřená na pomoc v boji s koronavirovou pandemií Covid19cz.cz. Osobností roku je pak podnikatel a investor Michal Bláha, který mimo jiné založil portál Hlídač státu. Cenu popularity si stejně jako v loňském roce odnesla internetová televize DVTV. Web ČT24.cz získal v kategorii zpravodajství a publicistika druhé místo.
26. 11. 2020|

Česká televize reaguje na distanční výuku, opět povolala UčíTelku

V reakci na zavedení distanční výuky se od čtvrtka vrací do vysílání České televize vzdělávací program UčíTelka. Učit se s ním mohou prvňáčci i žáci vyšších ročníků prvního stupně. Dětem i učitelům je k dispozici také vzdělávací web ČT edu, kde potřebné materiály najdou i studenti středních škol.
14. 10. 2020|

S výukou na dálku může pomoct středním školám web ČT edu

Protikoronavirová opatření přinesla přechod některých středních škol na distanční výuku. Pro její přípravu se středoškolští učitelé mohou inspirovat i na webu ČT edu, který učitelům různých stupňů a předmětů nabízí k volnému využití tisíce krátkých vzdělávacích videí. Audiovizuální materiály lze využít ale i při prezenční výuce.
6. 10. 2020|

Začíná jubilejní Zlín Film Festival. Vrací se do minulosti i do budoucnosti

Pošedesáté se ve Zlíně koná mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, i když kvůli pandemii covidu-19 o čtvrt roku později, než je obvyklé. Jubilejní ročník se od 4. do 10. září zaměřuje na téma „2020: Návrat do budoucnosti“. Zároveň se ohlíží za festivalovou historií. Program nabízí 315 snímků z celého světa.
4. 9. 2020|

Na obrazovky se vrací UčíTelka, se školou pomůže dětem, rodičům i kantorům

Česká televize začne s prvním školním dnem vysílat nové díly pořadu UčíTelka. Tentokrát se nezaměří na distanční výuku, ale naopak pomůže dětem s návratem do tříd. Vysílat se bude pravidelně od pondělí do čtvrtka, od 13:00 hodin, vždy na ČT2. Každý den bude věnován jednomu předmětu se zaměřením na žáky prvního stupně základních škol. Novinkou je nedělní magazín UčíTelka – kabinet, určený zejména kantorům a rodičům. Rozšiřuje se i působení webu ČT edu, jehož služeb již využilo přes půl milionu uživatelů.
26. 8. 2020|

ČT edu připomíná významná výročí. Pracovní listy a videa přibližují konec války i jubilea panovníků

Na aktuální výročí se zaměřila nová část vzdělávacího webu České televize ČT edu. Kromě souborů tematických videí v něm děti naleznou také pracovní listy. Podobně jako na dalších součástech ČT edu se na připomínce výročí podílejí zkušení učitelé, metodici a didaktici.
12. 5. 2020|

UčíTelka prodlužuje výuku. Vzdělávat bude až do 19. června

Děti nižších ročníků základních škol se vrátí do lavic nejdříve koncem května, žáci druhých stupňů a středních škol nastoupí pravděpodobně až v září. Kvůli přerušení výuky je klíčové domácí vzdělávání. S ním rodičům těch nejmenších školáků pomáhá mimo jiné pořad UčíTelka. Jeho vysílání Česká televize prodlouží až do 19. června.
27. 4. 2020|

Zápisy do základních škol jsou kvůli koronaviru bez přítomnosti dětí. ČT spouští vzdělávací web

Na základních školách začínají zápisy dětí do prvních tříd, podle odhadů by se měly letos týkat téměř 140 tisíc předškoláků. Kvůli koronavirové epidemii se ale zápisy uskuteční bez přítomnosti budoucích žáků, někde i rodičů. Konkrétní termíny a způsoby podání přihlášky určují ředitelé jednotlivých škol. Období zápisů bude trvat do konce dubna.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 18:39|