TÉMA

Alejandro Mayorkas

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů prosadili návrh impeachmentu na Bidenova ministra kvůli situaci na hranicích

Republikánská většina v americké Sněmovně reprezentantů schválila návrh ústavní žaloby, tedy impeachmentu, na ministra pro vnitřní bezpečnost Alejandra Mayorkase, píší tiskové agentury. Republikáni šéfa resortu, který má ve vládě prezidenta Joea Bidena na starosti migraci, obviňují z vyvolání krize na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Obžalobu nyní musí schválit americký Senát.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 07:12|

Hranice USA s Mexikem se částečně otevřela. Politici ve Washingtonu se hádají, jak k migraci přistoupit

Spojené státy znovu otevřely čtyři hraniční přechody s Mexikem. Provoz omezily v prosinci, kdy počet žadatelů o azyl vystoupal až na jedenáct tisíc denně. V současnosti je to asi o polovinu méně. Mexiko totiž začalo část běženců deportovat do střední Ameriky. Ve Washingtonu se demokraté a republikáni dál přou o změny imigračního systému.
5. 1. 2024|

Moskva v reakci na krok Washingtonu vyhostí diplomaty a uvalí sankce

Rusko vyhostí deset amerických diplomatů a zváží další odvetné kroky vůči Washingtonu, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Americkému velvyslanci zároveň doporučil, aby se „vrátil domů ke konzultacím“. Moskva podle šéfa ruské diplomacie vyhostí i pět diplomatů z Polska v odpovědi na podobný krok Varšavy.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 20:32|

Biden nominuje různorodý kabinet. Zahrnul architekty mezinárodních smluv či elitní ekonomku

Zvolený prezident USA Joe Biden představil první jména své chystané administrativy. Soustředil se na klíčové posty především v zahraniční politice, ale důraz dal i na domácí ekonomické a sociální problémy. Jak Biden předeslal, jeho kabinet má být různorodý a reprezentovat americkou společnost, zároveň má být sborem expertů. Web ČT24 přináší medailonky lidí, kteří mají v následujících letech řídit Spojené státy americké.
27. 11. 2020|