TÉMA

Milan Vácha

Kraje řeší kapacity středních škol. Plánují rozšiřování tříd i otevírání nových oborů

Nová místa na středních školách pro příští prváky mají přibýt ve většině krajů. Jejich vedení plánuje rozšiřování tříd, otevírání nových oborů i škol. Důvodem jsou silné ročníky a jejich preference. I přesto bude konkurence mezi studenty v některých místech vysoká.
14. 11. 2023|

Problém středních škol má nyní řešit maximální využití kapacit. Ve třídách bude až 34 žáků, řekl Fiala

Nedostatek kapacit na středních školách pro školní rok 2023 až 2024 chce stát řešit plným využíváním maximální kapacity až 34 žáků ve třídě. V nejžádanějších oborech mohou vzniknout nové třídy. Po čtvrtečním jednání s hejtmany a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Některé regiony podle Beka už navýšení kapacit tříd nařídily – jmenoval například Liberecký kraj. Školy podle něj komunikují s rodiči a informují je o nových volných místech.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 20:22|

Nové třídy v podkroví, pavilony v zahradě. Kvůli nedostatku míst ve školách vznikla komise

Nedostatek míst ve školách bude řešit nová meziresortní skupina. Zástupce v ní mají ministerstva školství, vnitra, financí i místního rozvoje. Společně chtějí vymyslet systém, jak dostatečné kapacity v jednotlivých regionech zajistit. Řadu obcí scházející místa pro žáky velmi pálí. Patří mezi ně i Vysoký Újezd.
14. 5. 2023|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Obcím se nelíbí způsob rozdělování dotací na rozšiřování školek

Obce kritizují ministerstvo pro místní rozvoj za způsob rozdělování evropských dotací na rozšiřování školek. Podle samospráv resort nepřihlíží k demografickému vývoji regionů. Největší zájem o nové kapacity je ve Středočeském kraji. Nejvíc peněz ale mohou získat jiné regiony, které o ně tolik nestojí.
22. 1. 2023|

K úsporám je třeba školy motivovat, říká radní pro oblast vzdělávání a sportu

Rostoucí náklady na energie řeší také školy. Platí meziročně i několikanásobně vyšší částky za vytápění, a proto zvažují možnosti, jak ušetřit. Posouvají začátky a konce semestrů nebo zavádějí takzvané úsporné týdny. O energetické situaci škol mluvil v pořadu Drahé Česko radní Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).
28. 11. 2022|

Příští rok bude Středočeský kraj šetřit. Zruší slevy na jízdném i participativní rozpočet

Středočeský kraj bude v příštím roce hospodařit s téměř 33,5 miliardy korun. Propad daňových příjmů oproti roku 2019 činí dvě miliardy, hejtmanství přesto chce zajistit pokračování schválených investic podpořených dotacemi. Zapojit bude nutné veškeré rezervy, plánovaný rozpočet není dlouhodobě udržitelný a lze ho takto nastavit pouze jednou, řekl hejtmančin náměstek Věslav Michalik (STAN). Od příštího roku proto chtějí radní například zrušit žákovské a seniorské jízdné. Rozpočet ještě musí schválit na prosincovém zasedání zastupitelé.
26. 11. 2020|