TÉMA

Jan Frait

Koruna po skončení intervencí oslabuje, nákupy v eurech se Čechům prodraží

Česká koruna dál oslabuje. Euro Češi v pátek kupovali až o třicet haléřů dráž než ve čtvrtek. Důvodem je rozhodnutí centrální banky ukončit režim intervencí, který měl bránit českou měnu před velkým oslabováním. Část oslovených analytiků odhaduje, že kurz může v následujících měsících vystoupat až k pětadvaceti korunám za euro.
5. 8. 2023|

Credit Suisse si půjčí v přepočtu přes bilion korun, akcie v Evropě zpevňují

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse zahájily obchodování růstem o více než třicet procent. Reagují tak na prohlášení finančního ústavu, že si kvůli potížím s likviditou půjčí od švýcarské centrální banky až padesát miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun). Díky tomu zpevňují i velké akciové burzy v Evropě.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 21:34|

Bydlení nejspíš v blízké době nezlevní. Ministerstvo proto plánuje nový systém, má ho učinit dostupnějším

Nákladné bydlení bude nejspíš přetrvávat delší dobu. Plán centrální banky totiž počítá s udržováním aktuálně vysokých úrokových sazeb, od kterých se odvíjí i ceny hypoték. Kvůli tomu se přitom zvyšuje poptávka po nájemním bydlení, a to proto také zdražuje. Dle ministerstva pro místní rozvoj je přes milion lidí ohroženo bytovou nouzí. Resort tak chce vytvořit systém, díky kterému má být bydlení dostupnější.
11. 3. 2023|

Do bankovní rady ČNB nastoupí Procházka a Kubíček, viceguvernérem bude Frait

Novými členy bankovní rady České národní banky se od 13. února stanou dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Všechny ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman. Ten při jmenování oznámil, že podepsal státní rozpočet vlády Petra Fialy (ODS) se schodkem 295 miliard korun.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 15:32|

ČNB poprvé rozhodovala s novým guvernérem. Úrokové sazby ponechala beze změny

Bankovní rada České národní banky jednala poprvé s novým guvernérem Alešem Michlem o nastavení úrokových sazeb. Ponechala ji beze změny na sedmi procentech. Šlo o první ponechání sazeb po sedmi nadstandardních zvýšeních základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 20:50|

ČNB ponechala beze změny limity pro poskytování hypoték i sazbu na ochranu úvěrového trhu

Česká národní banka ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 80 procentech. Zároveň ponechala beze změny i další dva limity pro poskytování hypoték. ČNB o tom informovala na tiskové konferenci poté, co bankovní rada projednala jarní Zprávu o finanční stabilitě. Stejně tak ponechala beze změny takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. Finanční sektor v Česku zůstává podle zátěžových testů České národní banky vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 17:11|

V bankovní radě ČNB nově usednou Zamrazilová, Kubelková a Frait. Jmenoval je prezident

Od poloviny roku usednou do bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. Ve středu odpoledne je jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Zamrazilová bude také viceguvernérkou – v této funkci bude první ženou. Ze tří dosavadních členů, kterým končí mandát, tedy nezůstane v bankovní radě ČNB žádný.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 22:52|

Jmenování nových členů rady ČNB je z pohledu trhu dobrá volba, uvedl ekonom Seidler

S novými členy rady České národní banky (ČNB), kteří nastoupí v červenci, neočekává hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler zvyšování úrokových sazeb. Spekuluje o tom, že nový guvernér centrální banky Aleš Michl bude výrazněji přistupovat k investici devizových rezerv. „V případě využívání devizových rezerv a intervenování za silnější korunu bude muset centrální banka hlavně udělat rozhodnutí, kam až by korunu chtěla dostat,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.
8. 6. 2022|

Banky zůstávají odolné vůči případným nepříznivým dopadům koronavirové krize

Bankovní sektor je stabilní a i v době pandemie si udržel odolnost vůči možným nepříznivým šokům. Bylo tomu tak i díky stabilizačním a podpůrným programům vlády. Banky zůstávají odolné vůči případným nepříznivým dopadům koronavirové krize, uvedl ve čtvrtek guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Zároveň řekl, že snaha podpořit ekonomiku pomocí rozpočtové politiky vlády, například v podobě snížení daní, by mohla vést k dřívější normalizaci měnové politiky, tedy ke zvýšení úrokových sazeb.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 17:03|