TÉMA

Roaming

Volat a používat data za domácí ceny bude v EU možné dalších deset let

Zrušení roamingových poplatů potrvá nejméně do roku 2032. Shodli se na tom zástupci členských států s Evropským parlamentem. Zákazníci evropských telefonních operátorů tedy budou moci i nadále volat a využívat data ve všech zemích EU za stejné ceny jako doma.
9. 12. 2021|

Brexit změní ceny roamingu i doklady nutné pro cestování. Nová pravidla postihnou i Čechy

S odchodem Spojeného království z Evropské unie lze očekávat několik změn, jako je zdražení roamingu, vyšší ceny zásilek nebo konec cestování na občanský průkaz do i z ostrovního státu. Kvůli obchodním a úředním bariérám rovněž firmám vzniknou náklady navíc, a ty mohou dopadnout i na koncové zákazníky. K pracovním a studijním pobytům delším než půl roku bude potřeba vízum. Nové změny, které brexit přinesl, zasáhnou kromě obyvatel Velké Británie i občany Evropské unie, včetně Čechů.
2. 1. 2021|

Zájemce o čtvrtého operátora odradila malá nabídka kmitočtů, vysvětluje ministerstvo

O vytvoření čtvrtého mobilního operátora neměl nikdo z velkých zahraničních investorů v nedávné aukci 5G zájem kvůli malému množství nabízených kmitočtů. Menší firmy Nordic Telecom, CentroNet a Poda budou moci třem mobilním operátorům konkurovat díky povinnosti poskytnout jim nákladově orientovaný národní roaming. To by mělo přinést nižší ceny mobilních služeb, uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.
26. 11. 2020|