TÉMA

Schodek rozpočtu

Schodek rozpočtu stoupl v únoru na 102,5 miliardy korun. Vyšší byl za stejné období jen loni

Schodek státního rozpočtu ke konci února vzrostl na 102,5 miliardy korun z lednových 26 miliard korun, informovalo ministerstvo financí. Je to druhý největší únorový deficit po loňském roce, kdy hospodaření státu po dvou měsících bylo ve schodku 119,7 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) meziroční zlepšení vyplývá z ukončení kompenzací za vysoké ceny energií, v rozpočtu se také začínají projevovat dopady konsolidačního balíčku.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 15:32|

U velmi bohatých lidí by se na určitou dobu mohla zavést vyšší daň z příjmu, myslí si Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje růst solidární daně nebo vyšší zdanění firem, které využívaly státní energetickou podporu. Prohlásil to v Interview ČT24 s tím, že stát sice má svůj rozpočet konsolidovat pomocí úspor, zohlednit by ale měl i příjmové možnosti. Kromě toho vicepremiér komentoval také aktuální angažmá svého stranického kolegy Petra Hladíka, jehož prezident odmítl jmenovat do čela resortu životního prostředí. Nebýt toho, že Miloši Zemanovi končí mandát, chystal by prý Jurečka kompetenční žalobu.
10. 1. 2023|

Stát bude letos nakonec hospodařit se schodkem 375 miliard. Sněmovna schválila novelu rozpočtu

Poslaneckou sněmovnou prošla novela státního rozpočtu. Dolní komora ji schválila včetně koaličních pozměňovacích návrhů, které zvyšují schodek rozpočtu z původně schválených 280 miliard nikoli na vládou navrhovaných 330, nýbrž na 375 miliard korun. Opoziční poslanci v rozpravě jednak propagovali své pozměňovací návrhy, jednak kritizovali vládní hospodaření. Za rozhazovačnou a nezodpovědnou rozpočtovou politiku kabinet tepali zejména předseda SPD Tomio Okamura a exministryně financí Alena Schillerová (ANO).
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 20:20|

Schillerová vyzvala Stanjuru k rezignaci kvůli rozpočtu, ministr za návrhem stojí

Vláda v pondělí schválila návrh rozpočtu na příští rok. Bývalá i stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) obvinila svého nástupce v čele resortu Zbyňka Stanjuru (ODS), že při přípravě návrhu obešel zákon a zařadil do něj příjmy, které nemá schválené. Ministr však tvrdí, že při takovém výkladu by byly výrazně nižší i výdaje a vzhledem k termínu předložení rozpočtu neměl na vybranou. Přeli se v Událostech, komentářích.
27. 9. 2022|

Vláda chce zkrotit zadlužování, Stanjura slibuje návrat schodku pod tři procenta HDP do roku 2025

Do roku 2025 chce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) snížit schodek veřejných financí pod tři procenta. A to přes dopady války na Ukrajině a vysokou inflaci. Letos počítá nová makroekonomická prognóza resortu s tím, že vláda, kraje, města a mimorozpočtové fondy budou mít schodek ve výši téměř čtyř procent HDP.
22. 8. 2022|

Zvládnutí migrace bude letos stát 50 miliard, odhaduje ministerstvo

Na padesát miliard korun za celý rok odhaduje ministerstvo financí náklady na zvládnutí migrační vlny z válkou sužované Ukrajiny. Česko se nyní stará o více než 270 tisíc Ukrajinců, kteří uprchli před boji a obdrželi dočasnou ochranu. Prahu v pátek navštívila eurokomisařka vnitra Ylva Johanssonová, která pochválila systém přijímání běženců, považuje ho za příkladný. Čeští ministři chtějí zajistit, aby Evropská unie s péčí o uprchlíky Česku více pomohla. Komise zatím počítá s tím, že by země, kam uprchlíci zamířili především, mohly využít peníze z programu REACT-EU.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 15:01|

Stanjura navrhne vládě rozpočet se schodkem 280 miliard. Ušetřit chce na platbách za pojištěnce i platech

Ministerstvo financí poslalo na vládu návrh letošního rozpočtu s deficitem 280 miliard – oproti 376 miliardám navrhovaným předchozí vládou. Součástí úspor zřejmě bude snížení plateb za státní pojištěnce, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) počítá například i se snížením celkového objemu platů státních zaměstnanců. O podobě rozpočtu budou večer jednat koaliční špičky, vláda by měla návrh schválit ve středu. Opozice se obává, že úspory v rozpočtu budou mít vážné dopady a lidé škrty pocítí.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 22:46|

Snížit schodek bude těžké, je třeba sáhnout na státní zaměstnance, míní ekonom Hampl

Vláda má omezené možnosti, pokud chce snižovat schodek rozpočtu a nezvyšovat daňovou zátěž. I kdyby totiž stát propustil všechny své zaměstnance, sotva by se dostal na nulu. V Interview ČT24 na to upozornil makroekonom, člen Národní rozpočtové rady a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. K hospodaření předchozího kabinetu je kritický. Že se musel vyrovnat s covidovou krizí, je podle Hampla sice pravda, nelíbí se mu však, že se covidem zaklínal i u výdajů, které s pandemií nijak nesouvisely.
29. 1. 2022|

Stát hospodaří v provizoriu. Schillerová odhaduje loňský schodek na 420 miliard

Nový schválený rozpočet není, Česko se druhým dnem řídí provizoriem vycházejícím z pravidel loňského hospodaření. To podle odhadu autorky loňského rozpočtu, exministryně financí Aleny Schillerové (ANO), skončilo schodkem kolem 420 miliard korun, tedy asi o osmdesát miliard nižším, než schválený rozpočet předpokládal. I tak je to nejhorší výsledek hospodaření v historii České republiky.
2. 1. 2022|

Schodek rozpočtu vzrostl na 335 miliard. Je to vůbec nejhorší říjnový výsledek

Schodek státního rozpočtu stoupl v říjnu na 335 miliard korun. Oproti září to je nárůst skoro o devět miliard. Informovalo o tom ministerstvo financí. Jedná se o nejhorší říjnový výsledek od vzniku České republiky. Loni ve stejném období činil schodek 274 miliard korun. Podle úřadu za to může omezení ekonomické aktivity na začátku roku a nižší zdanění práce.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 14:50|

Strany a hnutí se chystají na sněmovní volby, představují své programy

Politické strany se připravují na volby. A postupně zveřejňují, na co budou klást v programech důraz. V úterý se přidali sociální demokraté. Jednou z priorit pro ně bude, aby náklady na pandemii zaplatili ti majetnější. S čím chtějí oslovit voliče, už oznámily volební koalice Pirátů a hnutí STAN, Spolu nebo komunisté.
23. 6. 2021|

Kdyby zůstalo vše zavřené, bylo by na kompenzace do června, řekla Schillerová. Čeká ale uvolnění

Kdyby vydržela omezení v současném rozsahu, vystačily by peníze na kompenzační programy do června, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pak by bylo nutné znovu navýšit schodek státního rozpočtu. Očekává, že to tak nebude a opatření se díky testování ve firmách a očkování začnou zmírňovat. Alena Schillerová byla hostem Byznysu ČT24, rozhovor s ní vedla Michaela Nováková.
10. 3. 2021|

Stát chystá nový souhrnný kompenzační program. Má nahradit ty současné, řekla Schillerová

Stát připravuje pro podnikatele souhrnný kompenzační program Covid 21, postaven by měl být na propadu jejich příjmů. Nahradit má všechny současné covidové programy. V diskusním pořadu televize Prima Partie to v neděli řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pro podniky, které na pomoc nedosáhnou, pak zvažuje ještě doplňkový záchytný program. Vedle toho by měl dál fungovat také takzvaný kompenzační bonus pro firmy a program Antivirus.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 20:06|

Sněmovna schválila navýšení schodku letošního rozpočtu na 500 miliard

Sněmovna ve stavu legislativní nouze schválila navýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 na 500 miliard korun. Menšinové vládě ANO a ČSSD pomohli svými hlasy komunisté. Důvodem zvýšení schodku je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na boj s pandemií covidu-19.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 19:59|

Babiš navrhl Senátu kompenzace obcím a krajům kvůli daním

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl senátorům při jednání o úpravách daňového balíčku kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun ročně, a to po dobu dvou let. Kompenzace dosud vláda v souvislosti s balíčkem odmítala. Zároveň Babiš navrhl, aby Senát v rámci změn zrušil Sněmovnou schválené zvýšení slevy na poplatníka a ponechal zrušení superhrubé mzdy společně se zavedením sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent.
25. 11. 2020|