TÉMA

Příčina

Rozvody mají být rychlejší a ty smírné i levnější, plánuje ministerstvo. Novelou chce také zakázat bití dětí

Soudy by podle návrhu nové legislativy neměly v budoucnu při rozvodech zjišťovat příčinu rozvratu manželství a mělo by se spojit rozvodové a opatrovnické řízení o děti. Ministerstvo spravedlnosti, které připravuje novelu občanského zákoníku zavádějící tyto změny, chce, aby začaly platit od počátku roku 2025. Součástí novely má být i zákaz fyzického trestání dětí nebo změny ve vymáhání výživného.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 19:55|

Za tragickým požárem v Brně v Plotní mohla být nedbalost i úmysl, ukončili vyšetřování hasiči

Příčinou požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými byla podle vyšetřovatelů hasičů buď nedbalost, nebo úmysl. Hasiči vyšetřování s tímto uzavřeli, uvedl ve čtvrtek mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Policie případ podle jejich mluvčího Pavla Švába dosud vyšetřuje, podrobnosti nesdělil.
10. 8. 2023|

Největším zabijákem byl loni covid. Jindy dominují nemoci srdce, podle lékařů mnohdy zbytečně

V loňském roce podle dat Českého statistického úřadu zemřelo 120 tisíc lidí. To je zhruba o patnáct procent méně než v roce 2021. Nejen Češi přitom nejčastěji umírají na nemoci srdce. Důvodem je podle lékařů alkohol, kouření i obezita. Loňský žebříček ale ovládl covid-19. Česká společnost také nadále stárne. Více než pětina obyvatel v tuzemsku je starší 65 let. Celkem jde o zhruba dva miliony dvě stě tisíc lidí. Průměrnému obyvateli republiky bylo loni necelých 43 let.
22. 3. 2023|

Pohřešovanou Češku nalezla londýnská policie mrtvou, potvrdil Kulhánek

Pohřešovaná česká občanka byla v Londýně nalezená mrtvá. Potvrdil to na Twitteru ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) s odvoláním na britskou policii, která vyšetřuje příčinu smrti. Podle mluvčí ministerstva byla rodina pohřešované vyrozuměna.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:19|

V Paříži skončily zabezpečovací práce na katedrále Notre-Dame, mohou začít vlastní opravy

V Paříži dokončili práce na zabezpečení a zpevnění katedrály Notre-Dame, kterou předloni v dubnu poničil rozsáhlý požár. Nyní tak může začít vlastní obnova chrámu, oznámily francouzské úřady. Katedrála patřila k nejnavštěvovanějším památkám v Evropě vůbec, její zničení tak vyvolalo ohlasy po celém světě.
18. 9. 2021|

V Česku má ALS téměř 800 lidí, odborníci začali hledat příčiny nemoci

Až dvě stě lidí ročně si vyslechne mimořádně závažnou diagnózu známou pod zkratkou ALS. V Česku se rozjel první výzkum, který zjišťuje nejčastější spouštěče onemocnění. Příčiny amyotrofické laterální sklerózy zatím nejsou dostatečně známé a nenašel se ani účinný lék.
18. 6. 2021|

V Česku letos zemře na covid asi 9 až 10 tisíc lidí, předpovídá ministerstvo zdravotnictví

Za rok 2020 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zemře asi 9 tisíc až 10 tisíc lidí pozitivních na koronavirus. Přibývá ale také úmrtí, která primárně s covidem nesouvisí – podle ministra je proto zapotřebí co nejrychleji obnovit zdravotní péči pro všechny.
25. 11. 2020|