TÉMA

Zákon o svobodném přístupu k informacím

Petr Hladík by se měl stát ministrem v prvním lednovém týdnu, míní Jurečka

Kandidát lidovců na ministra životního prostředí a exnáměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) by měl být jmenován nejpozději v prvním lednovém týdnu, řekl šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Uvedl, že policie a státní zástupce ani po více než sedmi týdnech od propuknutí kauzy kolem privatizace bytů v Brně nerozšířili obvinění. Proto nevidí ke změně nominace důvod.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 22:39|

Proti šikaně prostřednictvím dotazů má úřadům pomáhat nová aplikace

V Česku platí zákon o svobodném přístupu k informacím. Jsou ale lidé, kteří ho zneužívají. Úředníky šikanují a zahlcují je stovkami často zbytečných nebo nesmyslných a samoúčelných dotazů. Podle zákona jsou nuceni na ně donekonečna odpovídat, úřady jsou tak ochromené. Účinně čelit takové šikaně má pomáhat aplikace, kterou vyvinuli na radnici v Dobrušce.
22. 12. 2021|

Máme právo na odpor, stát lže, zdůvodňuje Landa přetížení hygien zbytečnými dotazy. Podle právníka to těžko obhájí

Hygieny nestíhají. Zatímco nakažených rychle přibývá a operátorů call center se nedostává, přicházejí na hygienické stanice tisíce dotazů;crop;, jejichž zasílání inicioval Daniel Landa a sám je nazval šikanou hygieniků. Hygienici místo trasování nákazy musí sepisovat odpovědi. Podle Landy je to protest proti systému a využití práva na odpor. Pro 168 hodin natáčela o výzvě k zahlcení hygien Zuzana Černá.
22. 11. 2021|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu za sabotáž hygieniků

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy pro podezření ze sabotáže. Landova iniciativa vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS) žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10 tisíc. K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na svém webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na Twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.
12. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 10:02|

Spor o poskytování informací polostátními firmami

Jestli polostátní firmy budou muset zveřejňovat informace stejně jako úřady, je nejisté. Dohodu ministerstva vnitra s poslanci nepodpořil sněmovní garanční výbor. Zároveň vláda poslala do parlamentu další novelu, podle které bude stížnosti na vybrané ústavní instituce řešit jejich vedoucí. Výjimku ministerstvo prosazuje na základě žádosti z Pražského hradu.
1. 4. 2021|

Hrad zveřejnil platy. Devíti vedoucím pracovníkům loni dal 2,6 milionu na mimořádných odměnách

Kancelář prezidenta republiky (KPR) zveřejnila platy devíti vedoucích pracovníků od roku 2016. Podle tabulky měl například kancléř prezidenta Vratislav Mynář loni čistý plat 1,2 milionu korun, na odměnách dostal dalších 733 430 korun. Celkem KPR loni na mimořádných odměnách kancléři, jeho zástupci a sedmi ředitelům vyplatila 2,6 milionu korun. Letos jim za leden až říjen na odměnách poslala zhruba milion.
25. 11. 2020|