TÉMA

Vozidlo

Sprejeři „ozdobili“ vlaky Jindřichohradecké úzkokolejky. Čištění je drahé a časově náročné

Insolvenční správce Jindřichohradeckých místních drah informoval, že vlaky by na úzkokolejku mohly opět vyjet už na začátku června. Do té doby by trať měla mít nového vlastníka. Nejezdí se po ní už jeden a půl roku. O unikátní vagony se zatím dobrovolně starají bývalí zaměstnanci a potýkají se i s tím, že vozy se stávají terčem útoku vandalů.
9. 4. 2024|

Okruh vozidel, za které se bude platit povinné ručení, se výrazně rozšíří

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc.
23. 8. 2023|

Další problémy na Barrandovském mostě. Silničáři tam změnili řazení jízdních pruhů

Průjezd přes rekonstruovaný Barrandovský most v Praze se od čtvrtka ještě více zkomplikoval. Silničáři kvůli dalšímu postupu prací změnili řazení jízdních pruhů, což ráno řadu lidí za volantem zmátlo. Do správného pruhu tak často přejížděli na poslední chvíli.  Druhá etapa oprav nejvytíženějšího mostu v hlavním městě má skončit za tři týdny.
10. 8. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil trest 17,5 roku za úmyslné nabourání policejního auta na Chebsku

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Tibora Semana, který v létě 2020 při svém útěku z vězení v kradeném autě na Chebsku úmyslně naboural policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů si vyslechl trest 17,5 roku vězení plus pětiletý zákaz řízení aut a povinnost uhradit škodu 52 tisíc korun. NS rozhodl nedávno bez veřejného jednání, o výsledku informovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.
8. 8. 2023|

Čeští dobrovolníci na Ukrajině můžou získat obrněné vozidlo. Pomůže jim se záchranou raněných

Čeští dobrovolníci, kteří působí na Ruskem napadené Ukrajině, mají na dosah velmi výkonného pomocníka. Pořádají sbírku na šestimístné obrněné auto Iveco, které chtějí využít hlavně při evakuaci zraněných vojáků. Vozidlo sice dobrovolníkům zatím nepatří, od dosavadního majitele ale už získali svolení začít s jeho úpravami.
19. 6. 2023|

Soud poslal uprchlého vězně za pokus o vraždu policistů do vězení na 17,5 roku

Krajský soud v Plzni poslal na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou 39letého uprchlého vězně Tibora Semana. Před dvěma lety na Chebsku pod vlivem drog po svém útěku naboural v kradeném autě ve vysoké rychlosti úmyslně policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů mu hrozil výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, poškození se soudu neúčastnili, uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Soud muži uložil i zákaz řízení vozidel na pět let a musí zaplatit škodu 52 tisíc korun.
16. 11. 2022|

Nová „smart“ auta hlídají parkování v ulicích Prahy. Umí najít dokonce i výtluky nebo poškozené značky

Na parkování v Praze dohlíží nová speciálně upravená auta. Moderní technologie umí najít i problém s dopravním značením nebo výtluk. Technologie vyjde město na padesát milionů ročně. Parkování v hlavním městě je dlouhodobý problém. Správa komunikací každý měsíc eviduje až sto tisíc podezření na přestupek.
9. 11. 2022|

Zájem o ojetiny klesá, i když cena už stagnuje

Na trhu s ojetými automobily dochází k výrazné změně. Podle oslovených prodejců zájem o vozidla z druhé ruky klesá. Jejich průměrná cena oproti loňsku vzrostla o patnáct procent na bezmála tři sta tisíc korun, zdražování se už ale nyní zastavilo. Kvůli růstu cen prakticky všeho se však lidé do nákupu auta příliš nehrnou.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 23:17|

Dobruška musela ministerstvu dopravy zaplatit skoro 54 tisíc korun kvůli omlazování ojetin

Deset let starý případ nelegálního přihlašování aut z ciziny pokračuje. Radnice v Dobrušce na Rychnovsku nyní musela zaplatit ministerstvu dopravy více než 53 tisíc korun, protože resort stejnou částkou odškodnil jednoho z poškozených. V pondělí proto radní města rozhodli, že peníze začnou vymáhat po viníkovi, tedy bývalém vedoucím odboru dopravy v Dobrušce Radovanu Antlovi.
29. 11. 2021|

Přepis vlastníka vozu zůstane beze změn. Ústavní soud nemá hledat optimální řešení, zdůvodnil soudce

Pravidla pro přepis vlastníka v registru vozidel zůstanou beze změn. Ústavní soud zamítl návrh Krajského soudu v Plzni na zrušení části zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Krajský soud se snažil podáním návrhu vyřešit situaci lidí, kteří prodali vůz, ale nový majitel s nimi nespolupracuje na přepisu, a zůstávají tak zapsaní v registru silničních vozidel. Podle ústavních soudců ale právní řád poskytuje dosavadnímu i novému vlastníkovi prostředky, jak dosáhnout přepisu, byť jsou možná složitější než zákonem určený postup.
16. 11. 2021|

Před 50 lety bylo vyrobeno poslední tříkolové vozítko Velorex

Hadraplán nebo prchající stan se žertovně říkalo motorové tříkolce Velorex, za jejímž zrodem stáli bratři Mojmír a František Stránští z České Třebové. První vozítko na třech kolech sestrojili v roce 1943. Poslední ze zhruba patnácti tisíc kusů vozítek s plátěným potahem bylo vyrobeno v listopadu 1971. Po Česku stále jezdí téměř tři stovky vozítek Velorex s dvoutaktním motocyklovým motorem.
1. 11. 2021|

V Tatře vyrobili nejdelší české auto. Řidiče pro speciální vůz sháněli více než půl roku

Hutní společnost Liberty Ostrava ve svém areálu představila speciální vůz Tatra, který si pořídila pro převážení dlouhých závitových tyčí. Jde o nejdelší vozidlo, které kdy kopřivnická automobilka Tatra vyrobila. Samotný automobil měří na délku 25,3 metru a je schopný převážet náklad dlouhý až 24 metrů.
25. 10. 2021|

Policisté si na hradeckém letišti vyzkoušeli násilné zastavení auta. PIT manévr budou používat častěji

Policisté v pátek na dopravním polygonu královéhradeckého letiště předvedli nácvik manévru k zastavení vozidla se speciálně upravenými policejními automobily. Praktickou část programu na školení takzvaného PIT manévru, tedy násilného zastavení vozidla, zahájila policie letos v červnu. Do konce roku by mělo tento výcvik absolvovat více než čtyři tisíce policistů, uvedl ředitel policejního útvaru vzdělávání Martin Souček. Policie v Česku má zhruba 500 vozidel opatřených ochranným rámem.
18. 6. 2021|

Škodovka stěhuje skoro hotová auta na královéhradecké letiště, chybějí jim čipy

Automobilka Škoda Auto se dostala do problémů kvůli chybějícím čipům. Vozidla, která kvůli nim nemůže dokončit, nyní přesouvá na letiště v Hradci Králové. Denně jich tam míří stovky. Objednávky na nová vozidla přitom neubývají. I přesto, že nadále panuje nejistota ohledně dokončení zakázek, výroba škodovek pokračuje dál.
7. 5. 2021|

Zájem o karavany narůstá. Některé obce musejí narychlo připravovat zázemí pro domácí turisty

Před začátkem letní turistické sezony začíná v Česku růst zájem o obytné vozy a karavany. Například kempy na Lipensku se už na jejich příjezd začínají připravovat. Podobně jsou na tom i další turisticky zajímavá místa po celé zemi. Často ale chybí zázemí pro karavany, některé obce či resorty tak připravují nové plochy.
16. 4. 2021|

Do plotu sídla německé kancléřky Merkelové narazilo auto. Řidiče policie zadržela

Do vjezdové brány k sídlu kancléřky Angely Merkelové ve středu dopoledne narazilo vozidlo. Berlínská policie oznámila, že vyšetřuje, zda řidič najel do plotu úmyslně. Další informace neuvedla. Policie řidiče zadržela a auto prohledala. O tom, že by někdo utrpěl zranění, však neinformovala.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 13:09|