TÉMA

Marina Jurečka

Za letošní první dva měsíce skončil důchodový účet v deficitu šestnáct miliard

Hospodaření důchodového systému se zatím vyvíjí podobně jako loni, kdy skončilo v rekordním deficitu. Za letošní první dva měsíce se penzijní účet propadl skoro šestnáct miliard korun do minusu. Podle zástupců vlády to ukazuje na nutnost reformy. K některým jejím částem, jako je posouvání věku odchodu do penze, má výhrady opozice. Další společné jednání i s prezidentem je v plánu za necelý měsíc.
30. 3. 2024|

Důchody vzrostou od ledna průměrně o 850 korun, potvrdil Jurečka

Průměrný důchod od příštího ledna při valorizaci vzroste o 850 korun, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát od ledna také začne vyplácet seniorům příspěvek 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Takzvané výchovné má podle vlády pomoci zejména penzistkám s nižšími důchody, které vychovaly více dětí.
26. 7. 2022|

Nouzový stav může platit do konce května, schválila sněmovna

Vláda smí prodloužit nouzový stav o 58 dnů až do konce května. Povolila jí to Poslanecká sněmovna, i když opozice – ANO i SPD – byla proti. Poslanci vybírali ze dvou návrhů, vláda požádala o prodloužení do konce května, předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová přednesla protinávrh, aby se nouzový stav prodloužil o 30 dnů. Poslanci také usneseními zavázali vládu, aby do Velikonoc připravila dokumenty shrnující její plány na zvládnutí uprchlické situace, aby se zasadila o diplomatické řešení situace na Ukrajině a aby předložila seznam zakázek, které se při nouzovém stavu zadaly bez výběrového řízení.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 20:18|

Michalik se vzdal ministerského angažmá. Nového kandidáta oznámí STAN nejdříve Fialovi

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě. Podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale, aby situace působila jako v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády poděkoval Michalikovi za odpovědný přístup. Nového kandidáta na šéfa průmyslu oznámí Starostové nejdříve Fialovi, řekl místopředseda hnutí Petr Gazdík. Michalik bude v 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 12:22|

Fiala považuje návrh ministrů za kvalitní. Neuvažuje, že by ho měnil

Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády neuvažuje o tom, že by jakkoliv měnil kandidáty na ministerské posty v budoucí vládě. České televizi to zopakoval prostřednictvím svého mluvčího. S jednotlivými kandidáty do čela resortů se chce prezident Miloš Zeman sejít předtím, než jmenuje novou vládu. Fialu ve středu přijal v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, jmenovat premiérem ho chce 26. listopadu. Chce tak učinit v Lánech, ovšem šéf lékařského konsilia Tomáš Zima řekl ČT, že by měl prezident v nemocnici zůstat, případně by mohl jen krátkodobě odejít.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 19:28|