TÉMA

Hana Benešová

Od bot Charlotty Masarykové po inaugurační šaty Evy Pavlové. Výstava porovnává módu a styl prvních dam

Některé manželky českých a československých prezidentů vystupovaly na veřejnosti častěji, jiné dávaly přednost soukromí či své profesi. Na veřejném obrazu prezidentů se ale podílely všechny. A jejich oděvy odrážely proměny a různé charaktery symbolické role první dámy. Výstava v Národním muzeu na módě a stylu prezidentských chotí ukazuje, jak se měnilo společenské klima během posledních sta let. Návštěvníci nahlédnou do šatníku dvanácti prvních dam, od Charlotty Masarykové po Evu Pavlovou.
16. 5. 2023|

Máma natírala babičce vlasy, aby ji uchránila před selekcí, popisuje muž, který byl prvním lidickým dítětem po válce

„Lidice Shall Live“ neboli „Lidice budou žít“ je název britského hnutí, které podporovalo obnovení vypálené obce. Myšlenku převzala i československá vláda. Ta pár metrů od původní vesnice začala v roce 1947 budovat nové domy. Symbolem obnovy se stal i Jan Kučera, který je prvním po válce narozeným lidickým dítětem.
10. 6. 2021|

Lidem se otevírá Lichtenštejnský palác v Praze a vila Benešových v Sezimově Ústí

Po několikaměsíční pauze se veřejnosti v sobotu opět otevírá Lichtenštejnský palác na pražské Kampě, který využívá vláda především jako reprezentační prostory premiéra. Lidé mohou navštívit i další vládní objekt, a to vilu někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše a jeho manželky Hany v Sezimově Ústí na Táborsku. V obou objektech musí mít návštěvníci předepsanou ochranu dýchacích cest.
5. 6. 2021|

Veterán bojů o Liptovský Mikuláš oslavil 96. narozeniny. „Válka je pohroma lidstva,“ řekl Michal Hečka

Veterán druhé světové války Michal Hečka oslavil 96. narozeniny. Kvůli riziku nákazy byla oslava komorní, mezi gratulanty ale nechyběli zástupci armády, Československé obce legionářské ani města Kunštát, kde žije.
24. 11. 2020|