TÉMA

Migrační reforma

Brusel nám může nařídit přerozdělení migrantů, tvrdí Mračková Vildumetzová. Ani v krizi ne, oponuje Rakušan

Europoslanci ve středu schválili migrační pakt. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o něm v pořadu Události, komentáře uvedl, že situaci v Evropě každopádně zlepší a že neobsahuje povinné relokační kvóty. Opoziční poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) naopak řekla, že v paktu existuje distribuční klíč pro rozdělování migrantů a že Evropská komise může nařídit, aby si je členské státy přerozdělily.
11. 4. 2024|

Migrační pakt zlepší současný stav, i když není dokonalý, míní Rakušan. Kovaříkovi vadí „řada sporných bodů“

„Souhlasím s tím, že pakt není dokonalý, souhlasím s tím, že od června se výrazně zhoršil,“ prohlásil o evropském migračním paktu vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). I tak jsou v dohodě podle něj body, které Česko požadovalo. Podle europoslance Ondřeje Kovaříka (za ANO) by pomoc měla směřovat primárně k zemím na vnějších hranicích, řekl v pořadu Události, komentáře. Migrační pakt získal definitivní souhlas členských zemí Evropské unie ve čtvrtek, Česko se hlasování zdrželo.
10. 2. 2024|

Francouzská Ústavní rada odmítla velkou část nového imigračního zákona

Francouzská Ústavní rada, která v zemi zastává funkci nejvyššího soudu, rozhodla, že některé části nového imigračního zákona jsou v rozporu s ústavou a musí být zrušeny. Parlament zákon schválil už v prosinci, prezident Emmanuel Macron jej ale ihned nepodepsal. Vláda si totiž nebyla jistá, zda text v několika bodech není v rozporu s ústavou, a dala jej k posouzení právě Ústavní radě. Ta rozhodla o zrušení hned 32 článků z celkem 86.
25. 1. 2024|

Evropský pakt o migraci má pět hlavních bodů, klíčová je povinná solidarita

Členské státy Evropské unie, europoslanci a Evropská komise (EK) se ve středu shodli na balíčku pěti nařízení pro migraci a azyl. Mezi nimi je například povinná solidarita nebo řešení krizových situací souvisejících s migrací. Přinášíme výběr hlavních bodů. Zatím se jedná pouze o politickou dohodu a konkrétní texty zákonů budou oznámeny během následujících měsíců, upozornil pro web ČT24 mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Václav Lebeda.
20. 12. 2023|

Ministři vítají shodu na nových migračních pravidlech v EU. Evropa je nepoučitelná, míní Babiš

Čeští ministři vítají shodu na nových migračních a azylových pravidlech v Evropské unii. Premiér Petr Fiala (ODS) po zasedání kabinetu uvedl, že úřady nyní vyhodnotí, zda dohoda obsahuje všechny parametry, které jsou pro Česko důležité. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) je migrační pakt nutný a pomůže bránit i Česko. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš si naopak myslí, že reforma je pozvánkou pro miliony nelegálních migrantů, zodpovědnost za ni dle něj nese zejména současný kabinet.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:53|

EU našla po letech shodu na migrační reformě, čeká se už jen na formální schválení

Státy Evropské unie a europoslanci se ve středu po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech. Reforma počítá s efektivnějšími kontrolami migrantů v Unii nebo s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl. Zavádí také povinnou solidaritu všech států sedmadvacítky. Aby dohoda mohla začít platit, musí ji ještě schválit plénum Evropského parlamentu a ministři členských zemí. Maďarsko už oznámilo, že dohodu odmítá, jednomyslný souhlas ale není pro konečné schválení reformy nutný.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:06|

Madrid chce dotáhnout migrační dohodu. Vzdorující Poláky a Maďary za překážku nepovažuje

Sedmadvacítka by měla podle španělského premiéra Pedra Sáncheze během předsednictví jeho země dokončit migrační reformu, a to navzdory negativním postojům Polska a Maďarska. Shodl se na tom v Madridu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Španělsko převzalo půlroční předsednictví v Evropské radě po Švédsku v sobotu. Mezi další Sánchezovy priority patří jasná podpora Ukrajiny nebo obnova evropského průmyslu.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 23:31|

Lídři zemí EU se přou ohledně tématu migrace

Několikahodinové jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie zatím nedokázalo vyřešit jejich neshody na téma migrace. Zatímco lídři Maďarska a Polska se podle diplomatických zdrojů snaží prosadit do závěrů summitu požadavek na jednomyslné rozhodování o migračních pravidlech EU, většina ostatních zemí je proti. Varšava zároveň slibuje představit plán na důslednou ochranu vnějších hranic sedmadvacítky. Nejvíc migrantů teď na kontinent přichází po moři.
29. 6. 2023|

Zpřísnění podpory uprchlíkům vyrovnává podmínky, řekl Rakušan. Podle Mračkové Vildumetzové přišly změny na poslední chvíli

Po změně podpory by od července mohlo zůstat bez bydlení zhruba deset tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hostem byla i opoziční poslankyně a členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO), podle které by však změny v podpoře mohly dopadnout až na 50 tisíc lidí. V pořadu se věnovali také evropské migrační reformě, plánovanému rozpočtu pro ministerstvo vnitra nebo současnému dění v Rusku.
25. 6. 2023|

Solidarita není ostuda, hodnotí migrační dohodu Rakušan. Ohrožujete bezpečnost, vytýká Mračková Vildumetzová

„Není ostuda, že česká vláda patří ke státům, které solidaritu uznávají a vyznávají nějaké společné hodnoty,“ komentoval dohodu o reformě migračních pravidel Evropské unie (EU) vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) k přijetí dohody neměl ministr mandát vlády a ohrozil tím „naši bezpečnost“. O české a evropské migrační politice debatovali v pořadu Události, komentáře.
15. 6. 2023|

EU se shodla na migrační reformě. Počítá s povinnou solidaritou, státy se podělí o běžence, nebo zaplatí

Státy Evropské unie se dohodly na migrační reformě počítající s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl stejně jako s rychlejším vyřizováním neúspěšných žádostí. Po jednání ministrů vnitra členských zemí to oznámilo švédské předsednictví bloku a také eurokomisařka Ylva Johanssonová. Česko reformu podpořilo. Proti dohodě byly podle diplomatů jen Polsko a Maďarsko.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 22:46|

EU dá 276 milionů eur na nová uprchlická centra v Řecku

Evropská unie vyčlení víc než čtvrt miliardy eur na vybudování nových uprchlických táborů na řeckých ostrovech. Při návštěvě ostrova Lesbos to slíbila evropská komisařka Ylva Johanssonová. Stejně důležité podle ní je, aby se evropské země co nejdříve shodly na nových migračních pravidlech.
29. 3. 2021|

Evropská komise nabízí státům finanční podporu v začleňování přistěhovalců

Státy Evropské unie by měly v příštích letech usilovat o lepší začlenění přistěhovalců z mimounijních zemí do společnosti. Počítá s tím v úterý zveřejněný nezávazný plán Evropské komise, podle které je větší integrace jak v zájmu imigrantů, tak v zájmu států. EK nabízí unijním zemím finanční podporu z unijních fondů, aby se více snažily poskytovat lidem s mimoevropskými kořeny rovný přístup ke vzdělání, zaměstnání, bydlení a lékařské péči.
24. 11. 2020|