TÉMA

Pavel Hroboň

NERV vyzval vládu ke zlepšení zdravotní prevence. Větší investice schvalují zástupci vlády i opozice

Větší důraz na zdravotní prevenci a investice do této oblasti jsou jedny z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Věří, že právě tyto cílené kroky by se vrátily formou miliard korun ročně. Podle NERV je zdravotní stav lidí v Česku významně horší než v západní Evropě.
4. 2. 2024|

Koalice by mohla jednat o zavedení spotřební daně na sladké nápoje. Může to pomoci v boji s obezitou

Většina stran vládní koalice zvažuje zavedení nové spotřební daně na nápoje s vysokým obsahem cukru. Politikům to navrhla zdravotnická skupina Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle ní by opatření mohlo snížit spotřebu nezdravých nápojů, a tak pomoci v boji s obezitou nebo jinými civilizačními chorobami. Mezi nápoje, kterých by se daň týkala, patří sladké limonády, coly, ale také džusy nebo energetické nápoje. Zavedení opatření by mohlo do zadluženého státního rozpočtu zároveň přinést téměř tři miliardy ročně.
17. 10. 2023|

Preventivní prohlídku využije jen zlomek lidí. Podle studie přitom může ušetřit miliardy

Česká ekonomika ročně přichází o 42 miliard korun kvůli nedostatečné péči o zdraví, tvrdí experti z pojišťoven i akademického prostředí. Průměrný věk úmrtí sice v Česku postupně stoupá, posledních deset let ale většina lidí nedožívá ve zdraví. Na vině je podle odborníků i státní politika, protože na prevenci jdou jen tři procenta z celkových výdajů. Ministerstvo zdravotnictví věří, že se mu podaří preventivní péči lépe propagovat, chce k tomu využít aplikaci Tečka, která původně vznikla v souvislosti s covidem-19.
6. 4. 2023|

Volba vedení VZP se zřejmě protáhne. Politici se neshodnou na kandidátech

Poslanci měli už ve středu vyměnit většinu členů správní i dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Výběr lidí, kteří mají v příštích čtyřech letech dohlížet na největší pojišťovnu s ročním obratem čtvrt bilionu, se ale zřejmě kvůli politickým sporům protáhne až do února. VZP by tak na čas byla bez klíčového řídicího a kontrolního orgánu.
24. 1. 2022|

Na jaře stát neměl ani vlastní matematický model. Stále musíme víc testovat a trasovat, říká někdejší náměstek Hroboň

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v úpravě testovací strategie navrhnout opakované testování vytipovaných skupin antigenními testy. Podle bývalého náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně jde o krok správným směrem, nutné je však podle něj zaměřit se i na fungování chytré karantény. Oproti situaci na jaře, kdy stát neměl ani vlastní matematický model, je zavedení protiepidemického systému pokrokem, který by mohl vést ke zvládnutí nákazy v zimních měsících, řekl v rozhovoru s Janou Peroutkovou v pořadu Události, komentáře.
24. 11. 2020|