TÉMA

Předání moci

Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Z kanceláří zmizely počítače

Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců Donalda Trumpa podlehl policista ze sboru, který areál chrání. Po počátečních nejasnostech to potvrdil samotný sbor. Z několika kanceláří včetně té pro šéfku demokratické většiny Nancy Pelosiovou zmizely počítače. Kvůli vpádu už odstoupili tři vysoce postavení činitelé, kteří měli na starosti pořádek v areálu Kongresu.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 21:28|

Trump řekl, že opustí Bílý dům, pokud volitelé zvolí Bidena

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom agentura Reuters, podle které je to zatím nejbližší výrok k uznání porážky, jaký dosluhující prezident po volbách pronesl. Soud ve Filadelfii také v pátek zamítl odvolání Trumpovy kampaně, která požadovala blokaci uzavření výsledků voleb v Pensylvánii.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 23:07|

Trump svolil k předání moci. Podle Bidena jsou USA připraveny zaujmout roli globálního lídra

Americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi. Trump ale pokračuje v právní bitvě zpochybňující výsledky prezidentských voleb. Biden již dříve varoval, že neochota předat moc může mít důsledky pro boj s koronavirovou pandemií. Stát Pensylvánie mezitím potvrdil výsledky tamních prezidentských voleb, podle nich je vítězem Biden. Ten na úterní tiskové konferenci oznámil, že jsou Spojené státy připraveny zaujmout roli globálního lídra.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 20:05|